04.08.2018

Нели Петрова приветства участниците и гостите на XIX народен събор „Гермето”

Народният представител от ПП ГЕРБ Нели Петрова приветства участниците и гостите на XIX издание на Събора на ваяшките и други народни певци и свирачи в местността „Гермето” в с. Голица, община Долни чифлик. Над 550 души се включиха в програмата.

„Тази година в събора участват 44 дуети и индивидуални изпълнители и 29 групи за автентичен фолклор от различни краища на България. Усилията ни да се проучва, съхранява и популяризира богатството на родния фолклор подкрепиха гости от много области на страната – Варненска, Бургаска, Добричка, Силистренска, Сливенска, Софийска, както и бесарабски българи от Украйна”, изтъкна при откриването на събора кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова. Тя допълни, че събитието се организира със съдействието на държавата в лицето на Министерството на културата.

„Нека този традиционен събор подари вълнуващи мигове на жителите и гостите на общината! Нека, всички певци и свирачи, благословени с талант и любов към фолклора, отново да превърнат събитието в истински празник на българския дух! Нека пребъдат традициите и културата ни от векове и за векове!”, заяви в обръщението си към присъстващите варненският депутат Нели Петрова. Тя пожела на организаторите и на всички участници много здраве, енергия и творчески устрем. „Опазването на автентичния фолклор е мисия, която всички сме длъжни отговорно да следваме и да завещаем на идните поколения”, категорична бе Петрова.

< Назад