15.02.2022

Народният представител Росица Кирова инициира среща с кметове на общини за подпомагане на учащите се в медицински специалности от област Видин

На 25 февруари заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) организира среща с кметовете на общините от област Видин във връзка с подетата инициатива за обучение на деца от региона за медицински специалисти в Русенския университет.
„Заедно с кметовете ще потърсим млади хора, които са завършили или сега завършват своето средно образование и имат желание да продължат образованието си”, съобщи на пресконференция г-жа Кирова.
Кандидатстването ще се извършва чрез видинския филиал на висшето учебно заведение, който ще администрира всички необходими документи.
Бъдещите студенти в медицински специалности ще бъдат освободени от такси за обучение, ще им се осигурят общежитие и стипендии като подпишат договор с видинската болница.
“Първоначално ще се стартира с около 10-20 бройки, които ще се обучават в Русе. Бъдещите млади специалисти ще практикуват и работят по договор във Видинската болница", каза заместник-председателят на НС.
Росица Кирова обясня, че очаква, съобразно финансовите възможности, общините, съвместно с бизнеса, да осигурят и допълнителни стипендии за тези студенти.
„Искрено се надявам и към това са насочени усилията ми – да започнем да осигуряваме здравни кадри, които да обслужват населението на Видинска област”, допълни г-жа Кирова.
Предстоящата среща е продължение на провелите се в Парламента, по инициатива на Росица Кирова, разговори и постигнати договорености между акад. Христо Белоев - ректор Русенския университет, изпълнителният директор на МБАЛ във Видин д-р Ивета Найденова и административният директор на видинския филиал на университета Момчил Станков.

< Назад