01.07.2022

Народният представител от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев : Надявам се Варна да има първата за 21 век нова Съдебна палата в ЕС

За последния половин век ЕС не е строил нито една съдебна палата. Последната е построена всъщност преди 27 години в Испания. Надявам се Варна да има първата за 21 век нова Съдебна палата в ЕС. Това заяви от трибуната на НС депутатът от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев по време на днешния парламентарен контрол. Той отправи питане до правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова има ли готовност МП да започне проектиране и строителство на Съдебна палата във Варна и планирани ли са за това средства. Адвокат Балачев посочи, че това е един голям и над 140 –годишен проблем за Варненски апелативен район, в който ВАС, ВОС, Окръжна и Апелативна прокуратура, Варненски административен съд, Окръжна следствена служба и подразделение на Сливенска военна прокуратура са пръснати в различни сгради, на километри една от друга и с не дотам добри битово-хигиенни условия.
Голям терен на ДП „Фонд затворно дело“ /бившата циркова площадка/ във Варна е предоставен на МП и планът за регулация и застрояване за този парцел е влязъл в сила на 2 юни 2022 г.Това каза в отговор министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова. Тя припомни, че според Конституцията на РБ Пленумът на ВСС управлява сградите на съдебната власт, но до момента няма искане до МП за започване на процедурата . За това министърът в оставка Надежда Йорданова е отправила писмено запитване към Пленума на ВСС за инвестиционни намерения. Според Балачев искания до него са подали и председателите на ВАС , ВОС и двете прокуратури, като най-вероятно те ще бъдат разгледани от новия ВСС, който се конструира в момента и съставът му ще е готов до октомври.

< Назад