09.05.2022

Народните представители от ПГ на ГЕРБ/СДС : Областният управител блокира парите на Варна без законови основания

Бюджетът на Варна не може да функционира с обжалваните две решения на ОбС, защото те касаят приходната част. Почти преполовяваме годината, а Община Варна не може да изпълнява основните си дейности по образование, здравеопазване, в социалната сфера и да реализира основните си проекти. Това заявиха на пресконференция народните представители от ПГ на ГЕРБ/СДС - Варна Павел Христов, Славена Точева, Бранимир Балачев и Красен Кралев за върнатите за преразглеждане от областния управител Благомир Коцев решения за новия дълг и продажбата на общински имоти. Блокирането на бюджета може да става по законосъобразност, а не по целесъобразност, както е направено, категоричен е адв. Бранимир Балачев. Той зададе въпроса : Платени ли са 10 000 лева за юрист да скалъпи заповедта за връщане и преразглеждане на двете решения от страна на областния управител на Варна ? Балачев припомни, че в тази финансова и икономическа криза, което тресе страната, националният бюджет за първи път от 30 години беше приет в края на март, досега не е отворена нито една национална програма за общините, а Варна има приет с 2/3 мнозинство в ОбС балансиран бюджет без вдигане на местните данъци и такси
Народният представител Славена Точева ще обжалва по ЗДОИ във ВАС мълчаливия отказ на областният управител  на зададения въпрос за събраните средства по дарителската сметка за бежанците от Украйна, обявена от него. Тя попита : С какви средства се лъска имиджът на Благомир Коцев, от който вървят постове във ФБ –трафика, спонсорирани от лицето Светослав Георгиев? Има ли той връзка с Центъра за бежанците във Варна и с областния координатор на ПП Николай Стефанов? Точева настоява Коцев да представи документ от МС, с който е заредил на 14.04. през 7 минути служебно гориво за два автобуса с украинци, които е трябвало да бъдат транспортирани до Китен, както твърди. Във връзка с бежанците от Украйна депутатът Красен Кралев посочи, че хаосът с тяхното настаняване след 31 май става пълен. „Хотелиерите по Черноморието, които предоставиха своите бази за приютяването им,  са в паника пред настъпващия сезон. Те са  принудени да анулират резервации на туристи. Бежанците не знаят къде ще бъдат настанени, оказва се, че се предвиждат за тях почивни станции, които са резервирани с детски лагери или държавни служители от съответните ведомства“, каза Кралев. Чакаме от областния управител отговор колко пари от преведените от ЕС 148 млн.евро са получени за най-големия бежански център във Варна, допълни той.
Павел Христов посочи, че темата с Морската градина във Варна  е отново на дневен ред. Десетки автомобили се движат по алеите, предвидени само за пешеходци, и това е благодарение на частните интереси на малка група хора, които вече имат представител в лицето на областния управител на Варна.
 „Почти четири пъти се обжалваха заповедите на кмета Иван Портних за спиране на достъпа на автомобили в Морската градина през годините, включително и от сегашния областен управител като физическо лице и свързан със семейните си фирми. Сега да сте чули Коцев да е предприел мерки за ограничаване на колите и инцидентите в парка , или „зелените“ или т.н. десни да вървят с плакати? Не, защото един от най-големите приватизатори в Морската градина е семейството на областния управител. Защо преди шест месеца темата за Морската градина беше една, а сега изведнъж стана друга?“, коментира  и депутатът Бранимир Балачев.  Времето на Добрин Митев ли се завръща, попита риторично той.
Депутатът Красен Кралев обърна внимание и на лошите перспективи, които се очертават в живота на варненци, а и на всички сънародници-обедняване, фалити в бизнеса,  заради цените на тока и газа. “Очевидно някой е намерил много бърза схема да се върнат посредниците в енергетиката и фирми, близки до управляващите, да се настанят по веригата и да вземат комисиони, които по изчисление на експертите излизат по 54 млн.евро от газа за месец“.Кралев припомни, че на 8 май беше  маратонът Варна, едно от най-масовите спортни събития в страната, което за първи път се проведе без всякакво финансиране и помощ от държавата. Затова той благодари на Община Варна и на кмета Иван Портних за блестящата организация и спонсориране на маратона.

< Назад