14.11.2022

Народните представители от ГЕРБ/СДС - Варна: Гражданите имат право на избор - да гласуват с хартия или с машини

В безпрецедентната политическа криза след изборите трескаво се търси решение за справяне и с другите кризи –финансова и енергийна. Най-важната тема е сформиране на редовен кабинет, който да прекара държавата през предстоящата тежка зима и да се справи с проблемите на бизнеса и обществото.Няколко са водещите теми –пакетът от мерки, който предложи ГЕРБ/СДС за компенсациите на цените на енергоносителите, горивата, промените в Изборния кодекс, които да гарантират правото на всички български граждани да гласуват. Това каза на днешната пресконференция народният представител от ГЕРБ/СДС – Варна Павел Христов, в която участваха и депутатите Славена Точева, Красен Кралев, Бранимир Балачев.
„Българите имат право да гласуват като избират –с машина или хартия. В Българската конституция пише, че властта произтича от народа. Същото изречение фигурира и в Германската конституция, като основната логика на Германския конституционен съд, който забрани гласуването с машините е, че след като властта произтича от народа, то изборите трябва да се провеждат и контролират от народа, а не от машини“, каза народният представител Красен Кралев, като припомни, че в петък предстои второ четене на промените в Изборния кодекс в пленарна зала. Той посочи, че над 100 хиляди души са заети в секционните комисии и да се твърди, че те биха манипулирали вота с хартия, е несериозно . „Да говорим, че хартиеният вот е фалшифициран, означава да кажем, че 100 000 български граждани, които участват в изборния процес, са корумпирани. Това означава ли, че ПП и ДБ допускат, че техните представители в тези комисии са корумпирани?! Аз не мога да приема такова нещо“, коментира Кралев.Той и Павел Христов припомниха, че при задължителното машинно гласуване също се печат хартиени бюлетини за всички с право на глас и някаква еко загриженост в тази връзка е откровена лъжа. 47 % от българските граждани искат връщане на хартиената бюлетина, уточни Кралев и припомни, че третият законопроект на ДБ е за подобряване на сигурността на машинния вот, което показва съмнения и притеснения за него. Говори се за коалиция на хартиените бюлетини, но по тази логика можем да кажем, че има „коалиция на мадурковките“, защото тези машини се използват във Венецуела и още 2-3 държави от третия свят, посочи Кралев. Той припомни изказването на Корнелия Нинова за скандалното условие, поставено от Кирил Петков в четворната коалиция, да се допуснат хартиени бюлетини само за хора над 60 години, което е поредният му опит за погазване на Конституцията.
Адв.Бранимир Балачев посочи, че избирателната активност във Варна и областта при задължително гласуване само с машини на последните избори през октомври избирателната активност е спаднала на 39 % при 51 % през април м.г., когато все още имаше смесено гласуване. Той ще предложи като член на Правната комисия в НС да се обсъди с ЦИК по - точна методика за отчитане на невалидните бюлетини.

< Назад