13.10.2020

Народните представители Димитър Бойчев и Ася Пеева участваха в заключителен проект, посветен на фалшивите новини

„Като общество трябва да имаме съпротивителни сили срещу фалшивите новини. За съжаление, наблюденията ми са, че по-лесно забелязваме и приемаме фалшивата новина от истинската. Разпространяването на манипулации върви ръка за ръка с темата за собствеността на медиите. Като представител на законодателната власт с присъствието си на подобни събития съм готов, ако се роди законодателна инициатива, свързана с ограничаването и борбата с фалшиви новини, да участвам заедно с моите колеги в обсъждането на подобна идея. Както и в придвижването й по съответния ред, за да бъде реализирана“. Това заяви народният представител Димитър Бойчев по време на събитие, посветено на борбата с фалшивите новини. То представи заключителния етап от проекта „Фактите, моля! Борба против фалшивите новини- национални и европейски политики насочени към младежта“, реалзииран съвместно от Фондация Европартньори 2007 и РУО-Бургас. Срещата уважиха още областният управител Вълчо Чолаков, бургаският депутат Ася Пеева, представителите на образованието в синдикатите: Янка Такева – СБУ и Юлиян Петров – „Образование“ към КТ „Подкрепа“, зам.-кметът Йорданка Ананиева и началникът на РУО-Бургас инж.Виолета Илиева.

Бойчев поздрави всички участници в проекта. „Поздравления и за ръководителите на учениците от 14 до 18 г., които показаха своята ангажираност по темата. Какъв по-добър начин да се противопоставяме на дезинформацията с млади хора, които различават истина и лъжа в потока на социалните мрежи?“, допълни той.

Ася Пеева представи законодателните инициативи в България по посока борбата с фалшивите новини и участва в един от дискусионните панели. „Трябва да се работи върху начините за разпознаване на фалшивите новини и да се акцентира върху огромната вреда, която оказват върху обществото, върху бизнеса, физическото съществуване на хората и не на последно място върху политическия живот. Радвам се, че в заключителната част на този мащабен проект се включиха представители на 11 области“, коментира народният представител, който е член и на парламентарната Комисия по образование и наука.

До 70% от европейците стават жертви на фалшиви новини. По-голямата част от тези новини се разпространяват не от изкуствени алгоритми, а от хората. Тези  на възраст между 50 и 60 години са най- доверчиви. Причината, която се смята за основна е, че те не четат съдържанието, а разпространяват само заглавието. Тези данни бяха представени  по време на дискусията и от  проф. Татяна Дронзина от Философския факултет на СУ.

 

< Назад