28.11.2022

НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „КНИГАТА – МОЙ ПРИЯТЕЛ“

Народният представител Петя Аврамова награди най-активните читатели на Враца в 7-мия конкурс „Книгата – мой приятел“. Събитието се състоя в салона на НЧ „Огнище – 1930“ в село Челопек, с любезното домакинство на кмета на населеното място Тихомир Тошев. Конкурсът се провежда ежегодно по инициатива на Петя Аврамова и в него участват деца и младежи, прочели най-много книги през лятната ваканция. Традиционно партньор на „Книгата – мой приятел“ е Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, а гости на тазгодишното награждаване са малките представители на Ученическия съвет при Начално училище „Иван Вазов“, общинският съветник Таня Георгиева и децата от читалището в Челопек.

Кметът на Челопек Тихомир Тошев откри церемонията по награждаването и поздрави Петя Аврамова за провеждането на инициативата, като пожела на всички участници много заслужени награди и нови срещи с най-верните приятели – книгите. Специален музикален поздрав към всички присъстващи отправиха талантливите Кристияна Каменова и Ивон Маркова с песента „Заедно“, а допълнително настроение на празника внесоха с танците си ДТС „Пламъче“ към НЧ „Огнище - 1930“.

Народният представител Петя Аврамова благодари на всички участващи и сподели удовлетворението си от успеха на конкурса, който е създаден още през 2015 година и до днес продължава да мотивира все повече деца да четат с желание и с любов.

„Вярвам в думите на френския писател Андре Мороа, който казва: „Да четеш книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря“. Вярвам, защото четенето може да сътвори чудеса: за настроението и чувствата ни, за развитие на въображението ни, за разбирането и употребата на красивия български език. Това е и причината да стартирам инициативата „Книгата – мой приятел“, подчерта Петя Аврамова и допълни, че всяка година се отличават децата и учениците, които възприемат книгата за свой приятел и не спират да четат. „Най-голямото ми удовлетворение би било ако все повече деца и ученици бъдат стимулирани да четат книги, да създадат собствени библиотечни кътове и чрез популяризиране на инициативата да бъдат привлечени повече читатели в общността на децата. Вие може да постигнете много в личното си развитие чрез четенето на книги и да вдъхновите вашите връстници“, каза в приветствието си Петя Аврамова. Тя благодари на кмета Тихомир Тошев, на общинския съветник Таня Георгиева, на директора на училище „Иван Вазов“ Малина Николова за участието и създаването на условия конкурсът „Книгата – мой приятел“ да гостува в село Челопек и да достига и до малките населени места на община Враца. 

Своите специални благодарности Петя Аврамова поднесе на екипа на Регионална библиотека „Христо Ботев“ с ръководител Силвия Павлова, а на всички присъстващи деца и ученици  пожела нови срещи с герои и събития, които да откриват в книгите и които да ги учат и вдъхновяват за добри мисли и добри дела.

От името на Регионална библиотека „Христо Ботев“, поздрав за инициативата поднесе Петя Николова, която благодари на инж. Аврамова за това, че вече седма година е съмишленик на мисията за насърчаването на четенето сред деца и подрастващи, а все повече деца прекарват лятната ваканция с книгите.  “Това е нашата голяма радост и заслужава голяма признателност. Внушителният брой прочетени книги всеки път ни кара да се гордеем с четящите деца на Враца”, завърши Петя Николова. Тя награди най-активните читатели в първата възрастова група – от 7 г. до 10 г., като първа награда беше връчена на Стефани Вутова от СУ „Христо Ботев“. На второ място е класиран 8-годишният Мартин Дерменджиев от НУ „Иванчо Младенов“, а на трето място - Глория Тодорова на 9 г., възпитаничка на НУ „Иван Вазов“.

Петя Аврамова връчи  наградите във втората възрастова група, в която участват деца и ученици от 11 до 13 години. Победителят в тази възрастова група е Йоана Найденова на 11 години от СУ „Христо Ботев“, втора награда получи Маги Димитрова на 11 години от СУ  „Козма Тричков“, а трета -  11-годишната Яна Вълчева от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца.

Награди получиха и победителите в третата възрастова група от 14 до 19 години. За най - много прочетени книги в тази възрастова категория, престижната първа награда спечели 15-годишната Рада Костадинова, второто място беше присъдено на Цвети Ангелова, на 16 години, а третата награда заслужи 16-годишната Николета Николова. Всички те са възпитаници на ППМГ „Акад. Иван Ценов“. Наградите бяха връчени от  кмета на Челопек Тихомир Тошев и общинския съветник Таня Георгиева.

За първи път тази година в конкурса „Книгата - мой приятел“ Петя Аврамова връчи призова награда – за най- активен читател. Тя заслужено беше спечелена от 13-годишната Теодора Христова, ученичка от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца, която за поредна година участва и печели в конкурсната надпревара.

Отличените на първо място получиха ваучери за закупуване на книги и учебни помагала на стойност 100 лева, а ваучерите за второ и трето място са на стойност 70 лв. и 50 лв.

Народният представител Петя Аврамова връчи специална награда на най-малкия активен читател - 5-годишната Сияна Димитрова от ДГ „Единство Творчество Красота“.

Победителите в тазгодишното 7-мо издание на конкурса “Книгата - мой приятел“ получиха и грамоти, а всички присъстващи деца и ученици - сладки изненади и незабравим спомен от срещата с най-верните приятели на книгата.

Като част от културната програма по награждаването, децата и учениците посетиха къщата-музей на баба Илийца, където се докоснаха до живота и образа на героинята от разказа на Иван Вазов „Една българка“.

 

 

< Назад