25.09.2022

Манфред Вебер към ГЕРБ: Европа има нужда от вас, от силна България

Ние в Европейската народна партия, в Европа, в Европейския парламент имаме нужда от вас и сме ваши партньори и приятели. С тези думи председателят на най-голямата партия в Европейския парламент - Европейската народна партия се обърна към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборно събитие ,,По-силни от кризите! ГЕРБ-СДС".

Той уточни, че в такива несигурни времена е изключително важно кой ще поеме отговорността. "В този случай ние трябва да се обърнем към един сигурен партньор, какъвто е ГЕРБ и Бойко Борисов, защото неговата партия по време на нейното управление донесе стабилност. Трябва да се уповаваме на опита, да се обърнем към един уважаван партньор, който знае как и може да носи отговорност", коментира Вебер. Той посочи, че по време на разговорите му с правителството на г-н Борисов се е убедил, че може да поеме тази отговорност и знае как да се справи, както вече показа, и с финансови, и с икономически кризи. Добре е да се уповаваме на опита и сигурността.

"Аз съм сигурен, че когато имаме правителство на ГЕРБ, отново ще имаме една сигурна външна граница на ЕС и тогава ще можем да се застъпим за това в Брюксел. Трябва да водим битка за бъдещето на ЕС. Трябва да говорим за бъдещето на Западните Балкани. Искам да кажа благодаря за усилията и диалога, които бяха положени в националния парламент за усилията за европейска интеграция на Северна Македония. Това се случи и благодарение на усилията на Борисов и на ГЕРБ", каза още Вебер.

Той подчерта, че България трябва да бъде силна в една силна и обединена Европа, а не да върви по пътя на отдалечаването и проруска европейска политика. "Желая ви много сила за следващите седмици. Европа има нужда от вас, от силна България", обърна се Вебер към лидера на ГЕРБ.

,,България и всички ние стоим пред едно историческо решение в момента. Изборите, които предстоят, ще се проведат в изключително трудна ситуация. Както вече казахме, рецесията расте, имаме инфлация, имаме войната в Украйна, мобилизацията, която прави ситуацията много тежка. Така че молбата ми към вас и всички български граждани е: Моля ви идете и гласувайте", призова Вебер.

,,Благодаря ти, Манфред! Винаги съм казвал - народ, който няма памет, който не помни знака на СДС и отиде и се прегърна с БСП като ДБ, не може да говори за дясноцентристко каквото и да е", коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Основаването на ГЕРБ беше за европейското развитие на България. Нашите приятели – славното СДС, беше от другата страна. Кръговете и кръгчетата, и корупцията направиха така, че част от тази партия да се преобразува в други партии. За радост тогава се явихме ние и сега сме заедно, за да гарантираме на България евроатлантическата ориентация и да продължим да правим добрини за народа", заяви Борисов.

Той припомни, че 12 години имаше кризи. Ние първата, финансовата, я преодоляхме. След това дойде мигрантската, благодарение на ЕК и на турския президент.

 ,,България беше сочена за пример за справяне с мигрантската криза. От вчера имаме извънредно положение за несправяне с мигранти. Какво беше при нас?", посочи Борисов. После дойде КОВИД кризата. Благодарение на нашите лекари, медицински сестри, санитари, бяхме пак давани за пример. Застанахме твърдо зад Украйна след агресията на Путин и ще стоим докрай, както и Гари Каспаров, и Манфред Вебер. В момента фигурите са бели и черни. Сега трябва ясна и твърда позиция. Оценяват се и жестовете на кмета на София, на Пловдив, който в Деня на независимостта угасиха осветленията на паметниците на Съветската армия, законът, който Дани Митов внесе да дадем оръжие на Украйна", каза още лидерът на ГЕРБ

По думите му единственият изход за България е мощна коалиция от центристки и десни партии, които знаят къде отиват. Казвам го на Кирил и Асен: "Вие се радвайте, докато ме има мене. Защото аз съм добър човек. Помислете, ако ви докопат Томислав, Делян, които така ви се точат. Как ще се оправите без мене?", каза още Борисов. Той се обърна към Вебер с молба да се съберат на лидерски срещи заради Зопорожката АЕЦ. "Всеки ден има стрелби. Ние сме наплашени от Чернобил. Имаме най-много болни от рак хора. Много ви моля", заяви председателят на ГЕРБ.

На събитието присъства и генералният секретар на ЕНП Атанасис Стаколас.

< Назад