31.01.2022

Красен Кралев: Управляващите тотално са скъсали връзка с народа

Единственият начин за справяне с кризите е оставка на некомпетентното правителство

 

 

Българинът страда от скока на цените на тока и основни продукти, а управляващите се правят, че няма проблем. Очевидно е, че сегашното правителство тотално е скъсало връзката с народа. Това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Красен Кралев на пресконференция във Варна по повод рекордно високите сметки на ток на общините в областта и страната.

Кралев беше категоричен, че управляващите дори не се опитват да защитят интересите на домакинствата, на бизнеса и на крайно нуждаещите се български граждани. "Свидетели сме на тотален провал на икономическата политика на правителството. Инфлацията достигна рекордни за последните години стойности. Няма финансист или икономист, който да може да каже, че Асен Василев и Кирил Петков управляват държавата добре", заяви той.

По думите на депутата цените на тока, храната и горивата са извън всякакъв контрол:"Хлябът стана 2 лева. Говори се за инфлация от 7-8%, но за всички е ясно, че инфлацията на стоките от първа необходимост е поне 20-30%."

Красен Кралев подчерта, че е абсолютно належаща спешна държавна подкрепа за решаване на кризата с цените, защото: 

-Редица общини се принудиха да въведат режим на тока, защото не могат да си плащат сметките. Между 2,5 и 3 пъти по-високи сметки за ток ще платят общините през януари.Точно преди година борсовата цена беше 104 лева за мегаватчас, днес е близо 580 лева. 

Проблемът касае всички общински структури, училища, детски градини и ясли, социални услуги, болници.  

-Ясно е, че предстоят фалити на болници. Повишаването на цената на тока увеличава разходите им многократно. Или трябва да спрат да плащат заплати, или трябва да спрат да купуват лекарства за болните. 

-Редица манастири дължат безумни сметки за електроенергия и събират помощи, за да се издължат. В най-тежките времена на ковид кризата удържахме и не затворихме молитвените храмове, които сега затварят, защото не могат да платят сметките си.

 

-Спортни зали затварят. Театри свалят представления. Предприятия спират работа, защото не могат да платят разходите си. Детски градини и училища се чудят как да продължат да работят. 

-Хората не знаят как ще изкарат зимата-как ще си платят тока, парното и хранителните продукти. В същото време министърът на екологията призовава за спиране на социалните помощи – дърва, въглища.

Според бившия министър липсата на приет бюджет за 2022 година също е много сериозен проблем, който допълнително затвърждава проблемите на централно и местно ниво. 

"Какво ни предлага правителството? Народът огладнява, бизнесът фалира, а управляващите продължават да не правят нищо. Единственото решение за справяне с кризата е незабавна оставка на Кирил Петков, Асен Василев и целия им некомпетентен кабинет", категоричен беше Кралев.

В пресконференцията участваха варненските народните представители от ГЕРБ-СДС Славена Точева и Бранимир Балачев, които изнесоха данни за увеличените сметки за електроенергия на общините и последствията от това.

 

< Назад