10.02.2024

ЖГЕРБ-Шумен с инициатива по повод празника на пчеларите

Жени ГЕРБ-Шумен посетиха Дома за стари хора "Д-р Стефан Смядовски". Там те дариха с мед и хлебни пити ползвателите на услугата по повод празника на пчеларите Св. Харалампий Магнезийски.

Хората от дома благодариха за посещението и пожелаха здраве на дамите.

Инициативата на дамската структура е част от националната кампания на Жени ГЕРБ „Медът е здраве и живот“ в подкрепа на пчеларството.

Меда за инициативата ЖГЕРБ закупиха от представители на Съюза на пчеларите в Шумен, на чиито празник по-рано през седмицата бяха гости.

Тази година се отбелязват 120 години от основаването през 1904 на първото пчеларско дружество в Шумен от отец Иван Дочев. Той не само обединява пчеларите в областта, но е и автор на една от първите книги за пчеларство у нас.

Лечебните и терапевтичните качества на пчелния мед са доказани отдавна.
“Всеки пчелен мед е много полезен. Добре е да се консумира ежедневно, да присъства на трапезата. Хапва се по една супена лъжица – сутрин, обед, вечер. Може на гладно, може и с чай и кафе”, разказа Даниела Челебиева председател на Съюза на пчеларите в Шумен.

Проблемите в пчеларския бранш обаче остават едни и същи от години - нерагламентиран внос и ниски изкопни цени.
“Тази година изкопната цена на меда е слязла толкова ниско, че е на нивото отпреди 20 години. Пчеларите отказват да продават меда на тази цена, защото не могат да си покриват разходите и той залежава по складовете”, каза Даниела Челебиева.

< Назад