15.09.2022

Жечо Станков: Трябва да вървим към интелигентно озеленяване

Битката с инфлацията трябва да бъде поведена от държавата, а не да минава през джоба на хората. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в 2 МИР – Бургас Жечо Станков при представянето на програмата „България след кризите – план за възстановяване“. Енергийният експерт говори по темата за околна среда и интелигентното озеленяване.

„Хората в момента живеят ден за ден, спестяванията им се топят. Така че трябва да минем към интелигентни подходи – един от тях е интелигентното озеленяване“, посочи Станков. По думите му трябва да продължи работата по законодателството и намаляване на административната тежест за ВЕИ инвестициите на територията на страната.

„В момента има опашка от инвеститори. Милиарди инвестиции ще бъдат налети в държавата, ако направим по най-бързия начин тази законодателна промяна. Освен инвестициите, веднага ще се възползваме от добрите примери от Европа“, подчерта Жечо Станков.

По думите му всяка сграда над 250 квадрата трябва да монтира на покрива си фотоволтаична инсталация, а всеки град с над 10 хил. души да има енергийна общност. Според Станков университетите, които предлагат възможност за технически специалности, трябва да стартират магистърски програми, насочени към зелени технологии.

< Назад