27.02.2021

Ивелина Василева с работна среща със сенатори и членове на канадския парламент

Заявен бе интересът на българската страна за разкриване на посолство на Канада в България

 

„Двустранните отношения с Канада имат огромен потенциал  - както в търговския обмен, сферата на изследванията и иновациите, така и в образователната и културна сфера, които можем да развием”. Това каза народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева, в изказването си пред участниците в онлайн среща на  групите за приятелство в законодателните органи на България и Канада.

„В Канада има многобройна, активна и добре интегрирана българска общност, която е естествен мост между двете страни”, подчерта Василева. Присъстващите на срещата сенатори и членове на долната камара на канадския парламент изтъкнаха големия принос на преселилите се българи към културата на Канада през последните 100 години. Един от сенаторите отбеляза близките приятелски отношения, които е имал с българския предприемач в Канада Игнат Канев.

От българска страна беше заявено желанието да посрещнем парламентарна делегация от Канада в България, когато условията свързани с пандемията го позволяват. Българските народни представители подчертаха значението на парламентарното сътрудничество като елемент на партньорството между страните и готовността си да работят за неговото развитие.

Представителите на групите за приятелство, в двата парламента, изразиха благодарността си към работата на българското посолство в Канада. В резултат от последователната съвместна работа през последните години бяха постигнати значими резултати, сред които отпадането на визовите ограничения за български граждани.

Заявен бе интересът на българската страна за разкриване на посолство на Канада в България.

Ивелина Василева поздрави канадските си колеги за полаганите усилия за ограничаване изменението на климата и опазването на околната среда. На срещата беше изразена и високата ни оценка за подкрепата на проекта за признаване на българския език като предмет за завършващите гимназиален курс в провинция Британска Колумбия. С реализирането му ще се даде възможност оценката от изпит по български език да бъде вписвана в дипломата и да се зачита равноправно с останалите дисциплини.

По повод навършването на 55 години от установяването на дипломатически отношения с Канада, на 3 март предстои Ниагарският водопад да бъде осветен в цветовете на българското знаме – бяло, зелено и червено. На 30 юни годишнината ще се отбележи официално в Канада, информираха от Групата за приятелство на канадския парламент.

 

< Назад