01.02.2022

Ирена Димова: Mалките общини са пред колапс заради завишените сметки за ток

Във всички общини на област Монтана вече има режим на уличното осветление, за да се пестят пари. Mалките общини са пред колапс заради завишените сметки за ток. Увеличението е около 2-3 пъти, а на места достига и 5,5 пъти. Това означава, че общините трябва да спрат всякаква друга дейност, за да могат да си плащат тока. Това заяви народният представител от ГЕРБ- Монтана Ирена Димова на съвместна пресконференция с участието на кметовете на община Лом и община Вършец Георги Гаврилов и  Иван Лазаров.

„В Лом уличните лампи светят вечер за два часа и сутрин за два. През останалата част на нощта се спира. Вече имаме и ръст на престъпността“, заяви кметът на Лом Гаврил Гаврилов.

Димова припомни, че ГЕРБ е внесла в Народното събрание предложение за пълна компенсация на увеличението на електроенергията за определен кръг небитови клиенти и, ако бъде приет, компенсаторният механизъм трябва да влезе в сила със задна дата от 01.01.2022 и да бъде в сила 6 месеца.

В списъка за подпомагане влизат общините, общинските предприятия, общинските търговски дружества, детски градини, ясли, старчески домове и други обшински социални заведения. Компенсациите ще важат и за всички обекти на вероизповеданията, болници и болнични заведения, университети, училища, студентски общежития, музеи, библиотеки, училища, театри и други културни обекти.

Приемането на този механизъм ще позволи на на тези небитови потребители да продължат да изпълняват своите функции без да се налага да ги ограничават, преструктурират или прекратяват дейности.

 

< Назад