09.11.2022

ГЕРБ – Сливен дари икона на Св. Архангел Михаил на храма в село Гавраилово

ГЕРБ – Сливен дари икона на Св. Архангел Михаил на храма в село Гавраилово. Дарението е по случай храмовия празник на църквата, построена през 1865 година и празник на селото. Беше отслужен и тържествен водосвет.
Жителите на сливенското село Гавраилово честват двоен празник днес – на селото и на църквата „Св. Архангел Михаил".
Кметът на Гавраилово Димитър Андреев поздрави всички за празника и пожела им много здраве и благоденствие. „Щастлив съм, че съм потомък на родолюбиви и съзидателни българи. Със своя непреклонен дух те са успели, в годините на тежкото и трудно османско робство, да завоюват и защитят своята християнска вяра, и с много труд и упоритост през далечната 1865 година са изградили нашия храм“, каза в приветственото си слово Димитър Андреев. Той допълни, че според историческите данни, една от версиите Дермендере да се преименува в Гавраилово е наличието на православния храм в селото Св. Архангел Михаил. „Пазете, ценете и уважавайте българското, защото народ без история, традиции и култура е народ без бъдеще“, каза още Димитър Андреев. Пред паметника на загиналите във войните жители на селото бяха поднесени венци и цветя.
Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, заместник- кметът на Сливен Пепа Чиликова, общински съветници от ГЕРБ и кметове на населени места. От името на кмета Стефан Радев, който заради работно посещение в Майнц, Германия не успя да присъства на празника, зам.-кметът Пепа Чиликова прочете поздравителен адрес. Поздравителни адреси изпратиха и народните представители от ГЕРБ Десислава Танева и Мария Белова.
Празничният ден продължи със спортен празник в ОУ „Найден Геров", презентация на тема „Роден край – при теб ще се завърна" и изложба с рисунки „Есен в Гавраилово".
Организатор на мероприятията е Кметство Гавраилово, Община Сливен и НЧ „Слънце – 1928".

< Назад