02.04.2023

ГЕРБ сигнализира за нелегитимен секретар на секционна избирателна комисия в Доспат

За нелегитимен секретар на секционна избирателна комисия в Доспат алармира в РИК областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов.
Постъпилият в структурата сигнал сочи, че при откриване на изборния ден в секция №1 в община Доспат Цанко Карталов се e представил за секретар на комисията, но без да представи изискуемото по закон удостоверение.
Според Мелемов председателят на комисията не би трябвало да го допусне в състава на комисията и да получи и отличителните знаци по образец, утвърден от Централната избирателна комисия.
„Няма как избирателите да възприемат лицето като секретар на СИК и смятаме, че той не би могъл да извърша действия в това си качество. Считаме, че за да няма опорочаване на изборния процес и да е налична легитимно работеща секционна комисия, Районната избирателна комисия трябва да замени горецитираното лице, като назначи секретар от резервните членове. Абсолютно неприемливо е лице, което е запознато със своите права и задължение в изборния процес, да не предоставя основния документ, с който е назначен в секционната комисия и съответно препятства сформирането на легитимна СИК“, пояснява областният координатор на ГЕРБ.

< Назад