02.11.2012

ГЕРБ - Априлци подпомогна 200-годишнината на местното основно училище

Областната организация и общинска структура на ПП ГЕРБ в Априлци подпомогнаха организацията на празника по повод 200-годишнината на ОУ „Васил Левски” в града. Тържественото честване съвпадна с Деня на народните будители на 1 ноември. Поздравителни адреси на тържеството прозвучаха от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, от много гости, приятели и партньори на училището.

Чувствам се малка частица от тази двувековна история, започнала в класната стая на монасите, продължила през Възраждането с голямото за времето си училище, та чак до наши дни. Двувековна история с имената на Никола Барбулов, на учителя монах Филотей, на Петко поп Николов, на Георги поп Иванов, на монахът Дамаскин, на Никола Дабев и на още много, много други просветители, носители на будната национална съвест. Като възпитаник на училището в този тъй тържествен ден с цялото си сърце се прекланям пред своите учители и за пореден път им казвам „Благодаря ви за всичко, което ми дадохте!”, се казваше в поздравителния адрес на Нанков, който е и областен координатор на ГЕРБ, самият той от Априлци, възпитаник на училището. Той отправи поздравления към всички ученици, като пожела да развиват многоцветните си дарования и да множат богатството на българските успехи по целия свят. Честитя празника и на всички родители – от вас зависи децата да имат съзнанието за своите корени, да имат вярата, да чувстват, че имат сили да достигнат мечтите си, бяха още думите на Нанков. Хората от града пък коментираха, че всичко, което той прави за община Априлци и цялата област Ловеч го прави с душа и сърце, с цялата си всеотдайност помага за реализирането на различни проекти, ползата от които вече е видима за курортния град.

Учениците на ОУ „Васил Левски” отпразнуваха годишнината с издигане на националния флаг в двора на школото и факелно шествие до местното читалище. На сцената децата се развихриха, за да покажат пред препълнената с гости и родители зала разнородните си таланти.

Преди красивия спектакъл, преминал под надслов "Будителите - техния и нашия свят не могат един без друг" под бурните аплодисменти на присъстващите директорът на училището Никола Христов представи 200-годишната история – от първата класна стая на монасите Геронти и Доротей до наши дни. В словото си той се спря подборно на всички периоди от живота на училището като изрази специални благодарности към всички, допринесли за неговото развитие през годините, подчерта и големите успехи на днешните му възпитаници, учители и възпитатели.

Топли думи отправи към учители и ученици и кметът на общината Бенко Вълев /ГЕРБ/, гост на тържеството бе и областният управител на Ловеч Ваня Събчева.

< Назад