22.10.2018

Емил Радев в Алфатар: Успешните европроекти ускоряват развитието на общините

Ефективната работа по европейските програми ускорява развитието на общините. Чрез успешно реализираните проекти европейската солидарност става по-осезателна за хората, защото променя средата им на живот, подобрява инфраструктурата, открива нови възможности пред тях. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев при посещението си в новия Туристически информационен център в Алфатар, изграден с еврофинансиране в размер на 400 000 лв. В модерните зали на обекта гостите могат да се запознаят с характерните народни носии, с богатството на фолклорните песни и танци и обичаите на местните жители.

„Всеки посетител може да облече алфатарска носия и да се снима за спомен. Туристическият информационен център е отворен целогодишно, като за посещението няма такси, нито се налага предварителна резервация”, обясни  кметът на Алфатар Янка Господинова. Тя изтъкна, че новият обект в централната градска част е в непосредствена близост и до Добруджанската къща, чиято етнографска сбирка се радва на огромен интерес от страна на туристите, които посещават общината.

Янка Господинова запозна евродепутата и с направените инвестиции за ремонт и цялостно оборудване на Дома за стари хора и центровете за настаняване от семеен тип в Алфатар. „Социалното звено, финансирано от общината и със средства от Фонд „Социална закрила”, предлага близка до семейната среда. За настанените 44 потребители се грижат квалифициран медицински персонал и социални работници”, информира кметът.

Евродепутът Емил Радев посети и училище „Христо Ботев”, където предстои официално откриване на новоремонтираната спортна зала. „През последните 10 години залата и прилежащите към нея помещения бяха в много лошо техническо състояние, поради което се наложи да ограничим напълно достъпа на учениците. Часовете по физическо възпитание и спорт се провеждаха основно в училищния двор, а през зимния период – в малка класна стая. С подкрепата на правителството, което отпусна за ремонта 360 000 лв., залата е вече реновирана, подмениха се дограмата и вратите, топлоизолацията и осветлението, постави се модерна подова настилка, монтираха се нови спорни уреди. Обособиха се и нов фитнес център, съблекални, бани и сервизни помещения. 36 години след строителството на училището то вече има необходимата за нормалното протичане на занятията спортна база, която отговаря на високите съвременни изисквания и дава възможност за пълноценни тренировки на децата”, обясни Янка Господинова.

Емил Радев изрази готовност да подкрепи училищните инициативи, като покани в Европейския парламент в Брюксел победителя в предстоящ конкурс за ученическо есе.

< Назад