29.06.2023

Емил Радев: 56% от огнестрелните оръжия в ЕС са незаконни Нов еврорегламент ще направи проследяването по-ефективно

56% от огнестрелните оръжия на цивилни лица в ЕС са незаконни. В отговор на тревожната статистика и заплахите за сигурността, които растат на фона на сложната геополитическа ситуация в Европа, с еврорегламент въвеждаме по-строги мерки за проследимост на огнестрелните оръжия. Това коментира българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. В качеството си на докладчик той представи своето становище по новото законодателство на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Промените са залегнали в предложения от Европейската комисия Регламент относно мерките за внос, износ и транзит на огнестрелни оръжия, техните основни компоненти и боеприпаси, за изпълнение на член 10 от Протокола на ООН за огнестрелните оръжия. По досието работи и Комисията по международна търговия на ЕП.

 „Новите правила ще затегнат контрола чрез по-строги изисквания за лицензиране, маркиране и водене на регистри, чрез координирани проверки и оценки на риска. Целта е движението на огнестрелните оръжия да се проследява по-ефективно. Така ще се гарантира, че те се използват само за разрешени цели и ще се предотврати отклоняването им към черния пазар, откъдето преминават в ръцете на престъпници и терористични организации”, изтъкна Емил Радев. Според него с актуализирането на правилата за внос, износ и транзит, освен това, ще се намали административната тежест за производителите, оръжейниците и законните собственици на огнестрелни оръжия.

Представяйки предложените изменения пред колегите си, докладчикът акцентира върху възможността за свързване на новата електронна система за лицензиране с вече съществуващите национални системи. По думите му така всички предоставени разрешения за внос и износ ще бъдат на разположение в една централна база данни. Емил Радев настоява да се затегне защитата на личните данни и да се въведат кратки и ясни срокове по отношение на уведомяването от страна на компетентните органи за всяко обезсилване, спиране, изменяне или отмяна на разрешение за внос или износ, а също и за резултатите от контрола. С допълненията си към проекторегламента той предлага и възможност за обжалване на решенията на компетентния орган в определени случаи, както и нови разпоредби относно доказателството за получаване, които биха подобрили проследимостта на доставките на огнестрелни оръжия.

Евродепутатите бяха единодушни, че работата по новото законодателство не търпи отлагане и припомниха данни, че 35 млн. от огнестрелните оръжия в ЕС са незаконно притежавани, а около 630 000 са вписани в Шенгенската информационна система като откраднати или изгубени. Членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи оцениха становището на Емил Радев по преработения регламент като много добра основа и правилен подход за реализиране на законодателните промени. Отчетена бе ролята на превантивните мерки и необходимостта те да допринасят не само за законното притежаване, но и за отговорното ползване на огнестрелните оръжия.   

< Назад