21.06.2019

Диана Саватева: Министерството на културата има готовност да подкрепи разширение на бургаското музикално училище

Министерството на културата ще подкрепи разширението на базата на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Това стана ясно от отговор на министър Банов на въпрос от народния представител от ГЕРБ Диана Саватева. Тя коментира, че подобряването на условията и материалната база в училищата по изкуства и в частност в Музикалното училище в Бургас, е сред важните ангажименти на културното министерство.

„23 са училищата под юрисдикцията на Министерството на културата. НУМСИ "Професор Панчо Владигеров" е едно от тях, то е предпочитано учебно заведение, а възпитаниците му се представят успешно на международни и национални сцени. За кратко време търпи голямо развитие – от средно музикално през 2004 г. е обявено за национално. В него има множество специалности, сред които и „Класически танц“, „Актьорско майсторство“ и др. От 2009 г. е обявен прием и за първокласници, а от 2014 г. има и две художествени специалности – „Сценичен костюм“ и „Рекламна графика“. Всичко това създава необходимост от разширение на материалната база“, подчерта от трибуната Диана Саватева, която е и зам.-председател на парламентарната комисия по култура.

Тя поясни, че НУМСИ "Професор Панчо Владигеров" има възможност да започне строителни дейности с преходен остатък от 2018 г. в размер на близо 168 хил.лв. Сумата обаче не е достатъчна за реализирането на цялостното разширение.

Министър Банов заяви, че Министерството на културата ще осигури средства за разширението на базата на Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас след представяне на окончателния проект. Между ръководството на учебното заведение и ресорното министерство вече е осъществена кореспонденция. Изпратена е информация за проекта и предстоящите действия по него.

„В момента в 6 училища по изкуствата в страната текат ремонтни дейности и преустройства. Надявам се, че през следващата година в този списък ще е и НУМСИ "Професор Панчо Владигеров". Има технически проблеми по проекта, те се отстраняват и са преодолими, като в най-скоро време документацията ще бъде приведена в необходимия вид. Училището се развива непрекъснато и има голяма роля в културния живот на Бургас. Новите специалности – „Рекламна графика“ и „Сценичен костюм“ дават възможност на деца с художествен талант да се обучават. С очакваното разширение ще бъдат обособени и оборудвани модерни ателиета“, каза още Диана Саватева.

 

< Назад