28.10.2022

Десислава Танева: Внесохме законопроект, който ще даде възможност да се проведе кампанията по Директни плащания за 2023 година

Десислава Танева и група народни представители от ГЕРБ-СДС входираха днес в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители. Това съобщи заместник-председателят на Комисията по земеделието, храните и горите Десислава Танева. По думите й с този законопроект ще стане възможно, независимо кога ще бъде одобрен Стратегическия план, да се проведе кампанията по Директни плащания за следващата година.

„Вероятността мандатът на това НС да бъде кратък се увеличава с всеки изминал ден. И днес няма избрани председатели на няколко комисии, включително и на Комисията по земеделие. Следващата седмица ще поискаме от председателя на НС да свика Комисията по земеделие, за да може в оставащите дни до края на това Народно събрание, по най – бързия начин, да се приеме основната промяна, която касае директната подкрепа на всички земеделски стопани за следващата кампания „Директни плащания 2023“, заяви Танева.

За да може България да получи финансовия ресурс, предвиден за Стратегическия план на страната и земеделските производители да се възползват от подпомагането, по интервенциите включени в него, до края на тази година трябва да влезе в сила националното законодателство за прилагане на Стратегическия план. „За да се предотврати неусвояване на предвидения за България финансов ресурс за 2023 г., който е в размер на 1 581 176 591 лева, е наложително преди 2023 г. да е в сила завършена национална нормативна уредба на директните плащания и на секторните интервенции“, обясни мотивите за Законопроекта Танева.

С приемането на предложения Законопроект ще стане възможно прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. „Това ще позволи стартирането на кампанията по Директни плащания за 2023 година дори при хипотезата на нови предсрочни избори и липса на парламент първите три месеца следващата година. Народните представители трябва да осъзнават изключително рисковата ситуация за десетките хиляди земеделски стопани да останат без директната подкрепа, за устойчиви доходи, базовата им подкрепа, ако министърът на земеделието няма законовата делегация за изготвяне на нормативната база“, каза още заместник – председателят на земеделската комисия.

С приемането на Законопроекта ще стане възможно и отварянето на приема в частта „Селско стопанство“ по Националния план по Механизма за възстановяване и устойчивост. Срокът по този план е края на 2023 година и всяко забавяне ще обрече на провал възможността за подкрепа на земеделските стопани. „След отхвърлянето от правителството на Продължаваме промяната на проекта за възстановяване и модернизация на напоителните системи в Националния план за възстановяване и устойчивост, ако се провали и този проект в НПВУ, българските земеделски производители ще са единствените в ЕС без каквато и да е подкрепа от националните планове по този Механизъм на страните си“, каза още Десислава Танева и допълни, че Румъния и Гърция вече са изградили напоителни системи и са готови за следващия сезон.

 

< Назад