28.07.2023

Десислава Атанасова: Имаме мнозинство, с което да се приемат промените в Конституцията

“Смятам, че намерихме добър експертен баланс. Той се демонстрира с факта, че събрахме 166 подписа, което гарантира при всички положения, че има мнозинство до края на годината да се приемат промените в Конституцията”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в Народното събрание, след като заедно с представители на ПГ на ПП-ДБ и ДПС внесоха промените.

“След много разговори, добър синхрон и в Комисията по конституционни въпроси, и при лидерските срещи, които започнаха много отдавна, имахме възможност да формираме това конституционно мнозинство. Ние се съгласихме по всички теми, които са включени в промените на Конституцията, да не търсим авторство, а да застанем заедно зад тях”, заяви Атанасова.

Тя уточни, че е имало дълги обсъждания по промените в глава “Съдебна власт”. "Заедно с останалите две ПГ стоим зад тях. В текстовете за Инспектората на ВСС, може би, има повече превес от нашата парламентарна група. Индивидуалната конституционна жалба съществуваше и в нашия проект на Конституция, който бяхме обявили преди повече от две години", припомни председателят на ГЕРБ.

Атанасова подчерта, че категорично са се обявили против ограничаването на  мандатите на изборни длъжности в местната власт.

,,Важна тема е дълбоката и всеобхватна съдебна реформа и се надявам, че колегите от останалите ПГ ще разберат от необходимостта да приключим веднъж завинаги с тази тема. Повече от 10 години говорим, така че да осигурим достатъчно на брой гласове, 180, за да може до края на 2023 да се поздравим за промяна в конституцията” допълни Десислава Атанасова.

Проект на Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

 

< Назад