23.03.2021

Бургазлии поканиха Ивелина Василева да види ефекта от подмяната на стари печки с нови еко инсталации

„Изключително се радвам, че програмата по подмяната на старите печки на дърва с нови еко инсталации придобива широка популярност в Бургас. Вчера се запознах с два успешно приключили проекта, видях усмивките на две семейства, които вече се топлят – едните с пелети, другите на газ”. Това написа в своя Фейсбук профил председателят на Комисията по околната среда и водите в 44-тото Народно събрание и кандидат за народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева.

„Бях поканена от бургазлията Петко Димитров, който живее в къща ж.к. Меден рудник. Благодарение на новата инсталация се отопляват на пелети през настоящата зима две домакинства. Той сподели, че предходни години са били необходими 10 кубика дърва, сега разходът бил 2.5 тона пелети. Научил за кампанията по интернет. Негови съседи също проявяват интерес, за което се радвам – новите еко уреди ще осигурят със сигурност по-чист въздух в Бургас”, разказва Василева. Тя се е срещнала и с друг бургазлия, който е кандидатствал за газова инсталация и през настоящата зима цялото му семейство са се отоплявали с гориво, щадящо природата.

„За тези, които не са запознати - през последните седмици започна кампанията за набиране на заявления в кв. Долно Езерово, като от нея могат да се възползват стотици домакинства, подобрявайки комфорта в дома си. Програмата обхваща също така живеещите в квартал „Долно Езерово“, както и в зоните А, Б, В и Районния център на комплекс „Меден рудник“, уточнява Ивелина Василева.

Заявления се подават в информационния център в читалище „Просвета – 1927“ в „Долно Езерово“, всеки работен ден от 08:00 до 17:00 ч. За удобство на гражданите има и информационен център и в комплекс „Меден Рудник“.

„През изминалия мандат работихме усилено за подобряване качеството на атмосферния въздух в българските градове. Предприехме няколко законодателни инициативи, направени бяха сериозни инвестиции, както и въведохме редица мерки на общинско ниво. Всеки от одобрените кандидати ще получи безвъзмездно новите отоплителни уреди, заедно с монтаж и демонтаж на старите печки”, уточнява Ивелина Василева.

< Назад