10.10.2023

Борисов в Кюстендил: Имаме нужда от категорична победа, за да няма нужда от сглобки в населените места

ГЕРБ има нужда от категорична победа, за да няма нужда от сглобки в населените места. Време е всички да се събудим и да победим с много! С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към препълнената зала на Общинския драматичен театър в Кюстендил. Борисов пристигна в областния град, за да даде категорична подкрепа и да пожелае успех на кандидатите за общински кметове и листите със съветници в Кюстендилска област. Лидерът на ГЕРБ бе посрещнат от досегашните градоначалници Петър Паунов - Кюстендил, инж. Методи Чимев - Дупница, Калин Гелев - Сапарева баня, Георги Кабзималски - Рила и Иван Минков - Кочериново, от кандидат-кметовете Иван Каназирски в Бобошево, Юлиан Божанов в Бобов дол, инж. Ани Симеонова в Трекляно и Любомир Димитров в Невестино, от областния координатор Даниел Данчев, народните представители Христо Терзийски, Радослава Чеканска и Даниел Александров.

Пред стотиците в Кюстендил, дошли да покажат своята подкрепа за кандидат-кметовете, Борисов заяви: “Разликата между “Модела ГЕРБ” и “Модела на Промяната” е, че на втория няма как да му намериш кусур - тези хора не вършат никаква работа. Дават постове и заплати на своите и не вършат никаква работа!

Другите построиха ли поне едно училище, театър? Колко санирани сгради има в последните 3 години - нула. Пропиляно време  от нашия живот. Както съм оставил Струма с тунелите и мостовете, не е мръднала. И едно мълчание, една тишина. Когато си тръгнахме имаше 12 милиарда пълен фискален резерв, а растежът от 50 милиарда отиде до 120 милиарда в държавата. Бяхме лидер на Балканите. За 3 години сега сме на опашката.”

“Каквото направихме ние - това е. От народа зависи - или да се събуди и да победим много, или още от същото. Опонентите ни за 10 години няма да може да ремонтират и поддържат това, което ние сме строили”, посочи лидерът на ГЕРБ в Кюстендил.

Борисов заяви още: “Каквото са казали кметовете на Кюстендил, на Дупница - всичко се е случило.  Паркове, градини и училища. За Рила – хората не можеха да ходят на Рилския манастир - нямаше пречиствателна станция, скалите падаха. Направихме път и козирки за скалите. Колко сгради бяха санирани преди и колко през последните три години? Преди, като дойдех тук, и кметът ме захващаше за Коридор №8, 4-лентов път до „Струма“. Три години нула, нищо. Къде ви е Коридор 8?! Пропиляно време, както оставих „Струма“, не е мръднала… Спомням, когато излетя редовната линия за Скопие. Нещо „страховито“ се случи тогава на Балканите. От София до Скопие ще литка самолет. 1 полет – с това приключи. Това беше развитието на региона… Три години няма ГЕРБ, но няма и План, няма и еврофондове.”

Петър Паунов се обърна към кюстендилци с думите: “Благодаря, че сме заедно, извървяхме нелек път, особено през последните 4 години, съпроводен от пандемия и после от безвремие - безвремие, от което всеки един от нас пострада.” Той припомни, че когато е поел кметската управа Кюстендил не е имал и един басейн с минерална вода. “В момента има 5 действащи басейна с минерална вода за децата на Кюстендил. През 2007 г. е имало 4 хотела, 4 къщи за гости и 1 санаториум. В момента  има 6 хотела, 8 семейни хотела, 45 къщи за гости, 22 апартамента, повече от 106 места за настаняване с 2 000 легла.”

Паунов посочи, че Кюстендил е добро място за предприемачи и водещ антикорупционен център, благодарение на общи усилия на жителите на общината.
„Благодарение на съвместните ни усилия Кюстендил е водещ културен център и програмата ни в момента съперничи на културната столица на Европа - Пловдив. Направихме и невъзможното децата ни да имат страхотни условия - обновените детски градини, училища. Десетки частни и обществени сгради бяха санирани. В момента има хора, които не ни харесват и заявяват, че това не е техният Кюстендил. Да, така е. Ние никога не сме  градили техния Кюстендил, ние сме градили вашия Кюстендил, на всички кюстендилци!”, подчерта досегашният кмет.

Паунов обясни още: “Не ни харесват, защото не сме назначили роднините си във всички държавни институции и държавни бордове. Новите спирки им били тежки и скъпи, след като видяха, че са само 14 000 лв., им станаха само тежки. 7-тонни спирки от неръждаема стомана, със соларните панели, със зарядното - неща, които остават за десетилетия, а не, след всеки вятър, да ги преследваме. Не ни харесват, защото не нарязахме за скрап нито едно предприятие, а съживихме хотелите. Сградата на театъра, в която сме в момента, беше със заварена планка на централната врата, отваряше се за Кюстендилска пролет и имаше продадени 5 000 билета. Киното беше мираж от десетилетия. В  момента годишно сме продали 45 000 билети за кино и над 13 000 билети за театър Това е жив културен център!”

Петър Паунов обясни, че предстоят тежки задачи, още повече, че през последните 2-3 години няма адекватна държава. “Истинският геноцид на Кюстендилска вода, от който ви обещавам, че ще ви отърва през следващите 4 години; хилядите дупки; безводието в малките населени места - всичко това трябва  да преодолеем заедно.
Вероятно много от вас се питат - след като 16 години не сме се справили с част от проблемите, какъв е мотивът? Мотивът е само и единствено - бъдещето на вас и децата ни.”

Градоначалникът обясни, че едва 4 лв. от данъците на кюстендилци се връщат обратно, всичко отива на горе, без да се знае за какво точно. Той бе категоричен, че парите на хората трябва да остават в регионите, за да могат да се разпределят по места, а не да се източват държавни дружества от хора, които нямат нищо общо с наши региона. “Следата от политиката на тези хора ще бъде като следата от самолета до Скопие”, завърши Паунов.

Кандидатът за кмет на Дупница инж. Методи Чимев заяви, че за него е чест да бъде в отбора на ГЕРБ. Той определи последните три години в държавата като безвремие. “Когато нашите съграждани искат да покажем отчет и направеното, какво да кажем?! Държава нямаше, общините се справяхме сами - колегите кметове са на същото мнение. Като дойде 29-ти, бъдете разумни! Номерът е ясен, партията е ГЕРБ!”

Кандидатът за кмет на Сапарева баня Калин Гелев подчерта: “За мен е похвално, че залата е пълна! А България трябва да си извоюва правилното управление. ГЕРБ работи за община Сапарева баня, ГЕРБ работи за област Кюстендил, ГЕРБ работи за България!”
Гелев благодари за подкрепата от страна на сапаревобанци и припомни, че с едно решение от 2011 г. правителството на Бойко Борисов предостъпи правата за ползване на минералните води на общините. “Благодарение на това решение, днес Сапарева баня е развиващ се курорт. Успех на всички и победа!”, пожела в заключение Калин Гелев.

Градоначалникът на община Рила Георги Кабзималски подчерта, че една община, дори работеща и силна, без подкрепата на държавата, няма как да направи достатъчно за своите граждани. “Освен ГЕРБ, в момента няма друг зад гърба ни. На 29-ти целта не е нашият пореден мандат, а добрият живот за всеки един”, заяви Кабзималски.

Иван Минков даде за пример, че при управлението на ГЕРБ в община Кочериново са били инвестирани между 15 - 20 млн. лв. “От 2020 г. насам инвестициите са нула. Тези счупиха държавата, сега искат да счупят общините. Да помогнем всички, за да се оправи държавата, иначе потъва!”, заяви кандидатът за кмет на Кочериново Иван Минков.

< Назад