05.11.2022

Борисов: Груба грешка ще е да оставим държавата без правителство,възможен вариант е да има мнозинства по ключови теми


Гласуванията, в които ние участвахме, бяха подкрепени от огромно мнозинство. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията.
"Антикорупционна коалиция от ГЕРБ, БСП,ДБ, ДПС и БВ,
приети в правна комисия и двата закона на ПП и на Министерския съвет. Огромна антикорупционна коалиция. Тук буди недоумение - ПП не участват в правна комисия по техния закон, а в комисията за МВР г-н Петков предлага да не се разглежда изобщо", информира Борисов и подчерта, че основната им опорна точка от предизборната кампания бе заличена с един замах.
Той уточни, че с огромно мнозинство  от 175 гласа „за" бе прието и предложението за изпращане на военна помощ за Украйна. „Тук също буди недоумение, че само 44 депутати от Продължаваме промяната са го подкрепили“, добави Борисов и допълни, че "против" предложението е била коалицията Възраждане-БСП.
Лидерът на ГЕРБ заяви, че за закупуване на самолети Ф-16, приетото предложение е внесено от ГЕРБ, но отново е странно гласуването на Продължаваме Промяната. „При евроатлантическите ни партньори това е водеща тема. От партията на Кирил Петков и Асен Василев едва 33-ма от 53-ма подкрепят предложението. "Против" е гласувал един. Това е съпредседателят на ПП - Асен Василев, този, който заплашваше всички с "Магнитски". Много са ми интересни десните, демократичните, които живееха с илюзията, че това е проамериканска или проевропейска партия. Резултатите от гласуването будят страховито недоумение в много техни поддръжници. В това гласуване се вижда и коалиция начело с ПП и Асен Василев, "Възраждане" и БСП от другата страна на нас. Това са фактите“, подчерта Бойко Борисов.
Той каза, че в момента съмнението в машините е колосално. “ Затова германският конституционен съд каза, че не вярва на машините. Защо купихме машини от Мадуро? В България IT-секторът е най-развитият. Защо не се пусна конкурс за производство на български машини?, попита Борисов.
"Предложихме смесено гласуване, докато не върнем доверието в машините. Искат да ни вкарат интернет гласуване, но без агенция по киберсигурност няма как да стане. Миналата седмица сринаха сайта на президента. Не можете да си защитите пощите и елементарни организации, как ще си защитим изборите? За какво е този популизъм?", попита още лидерът на ГЕРБ
Той поиска всички партии да си изпратят експерти, за да коментират начина, по който машините могат да станат държавни и произведени в България,  така  да се гарантира сигурността на вота.
Борисов отчете, че от Демократична България са поискали партиите да имат поне два дни, за да прегледат кода на машините. Той добави, че това е заради съмнение в машините от тяхна страна.  Според него Божидар Божанов е разказал какви са пробивите в машините и затова са внесли искане във ВАС.
Председателят на ГЕРБ напомни, че законът за отваряне на Изборния кодекс е внесен от БСП, партията-коалиционен партньор на Промяната, с вицепремиер Корнелия Нинова в кабинета „Петков“
По отношение на разговорите за правителство, Борисов каза, че по-вероятно е такова да се реализира с третия мандат.
„Рисковано е с първия мандат, но ние ще предложим правителство. Народът се умори, не спирам да говоря и за АЕЦ Запорожие. Най-големият ми страх е от ядрена авария. Груба грешка ще е да оставим държавата без парламент в такава ситуация. Трябва да се говори и с президента. За трети мандат трябва да има правителство. Не мога да кажа на Радев коя партия е подходяща, затова има КСНС, на който да се каже кой как вижда правителство“, подчерта Борисов.
Той каза, че в момента има мнозинство за конституционни промени, но егото на политиците трябва да изчезне, както е направил той. „Затова избягвам тези срещи, за да не ги възпаля, затова трябва да се направят при президента. Аз нямам лична вендета, интересува ме само как да направим живота на хората по-добър“, каза Борисов. „Ние ще сме на тази среща с Продължаваме Промяната в името на хората. Няма шанс да управлявам с Кирил Петков и Асен Василев-нито ние го искаме, нито те. Единствено остава да правим мнозинства в трети мандат по ключови теми. Думата е отговорно правителство. Отиваме на срещата много отворени с истински указания от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и от мен, за това кое можем да гласуваме. Шансът да се сформира кабинет е 100%", завърши Бойко Борисов.

< Назад