21.09.2022

Бойко Борисов във Варна: По-трудно и опасно време в последните 50 години не е имало

Аз съм опитен човек, по-трудно и опасно време в последните 50 години не е имало. Трябва да имаме много силна държава. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове и симпатизанти във Варна. „Сърдит съм, след като две години "Хемус" е спряна. Не съм дошъл да лъжа хората, нито да ми гласуват, защото е важно да стана премиер. Яд ме е, че перлата на Черноморието няма магистрала, няма втори мост. Единственото, което е направено, е било по наше време”, коментира Борисов и обясни, че не пускат магистралата, за да не се каже: Бойко я направи. Вие две години – нищо не казахте и нищо не се случи за Варна. Оставихме им 1 милиард за "Хемус" в специална сметка в БНБ. Асен Василев ги похарчи. И министърът на Румен Радев каза, че е идиотия да се спре "Хемус".

Бойко Борисов припомни, че през 1997 г. СДС извади България от кризата, ГЕРБ измъкна страната от финансовата криза, COVID кризата, а сега заедно трябва да я вадим от ямата. ,,Над 60-70 на сто са поскъпнали най-важните неща. "Промяната" е пирамида, за 6-7 месеца ви обра майсторски. Върнаха ни с 10 години назад през тези 10 месеца. Лъжейки, че повишават пенсиите, с тука има-тука няма, в същото време те те обират и ти взимат от двата джоба”, посочи председателят на ГЕРБ. По думите му, ако „Промяната” останат още да управляват, ще имаме 50 млрд. дълг. „А ние държахме 12 млрд. фискален резерв и харчехме колкото изкараме. Сега се карат кой вдигнал пенсиите. Но майсторлъкът е кой ще изкарва парите, кой ще плаща тези пенсии”, заяви още той.

„Знам, че чакате нещо да ви излъжем, да ви дадем оптимизъм, но идва тежка зима, дърва няма, пелети няма. Само пари в офшорките, както написаха 100 млн. В ГЕРБ имаме разработена схема за отстъпка на гориво. Зареждате 50 литра, връщат ви 50 лева. Гарантираме един лев отстъпка на литър. Аз години съм ви държал инфлацията 0,5% и горивото е било евтино”, обясни Бойко Борисови допълни, че все пак трябва да има някакъв оптимизъм, нещо, което да ни държи силни. Бързо трябва да се направят много промени, да дойдат Еврофондовете. В момента има нула евро от Европа. При нас всички фондове работеха, никога не са ми спирали и едно евро.
Председателят на ГЕРБ припомни, че партията има ясна позиция, че войната трябва да се спре и трябва да се помага на Украйна. Той кометира, че частичната мобилизация в Русия го плаши. Най-лошите ми предположения се случиха. Говори се за ядрен шантаж. Ние сме брали ядовете от „Чернобил“, а „Запорожие“ е отгоре. Ако някой направи саботаж, какво става с нашето земеделие?
„Много ви обичам, Варна, много искам да сте перлата. Каквото можахме за тези години, направихме. Ще се пенсионирам, когато видя "Хемус" готова, ако Господ ми е дал път”, обяви Борисов.

„Стартирахме ключови проекти, които, ако не бяха пратени във фризера от правителството на Кирил Петков, щяха да са факт сега. За съжаление, голяма част поради некадърност са във фаза на замръзване. Вече година и 8 месеца сме в новия програмен период, а няма нито една отворена европрограма, по която общини, университети, бизнес да кандидатстват. Това става в години на криза. Нито един лев не е дошъл по Плана за възстановяване, а най-добрите проекти, установихме, че не са включени.”, каза кметът на Варна Иван Портних. Той изброи ключовите проекти, които трябва да бъдат завършени. На първо място е магистрала Хемус. Новата индустриална зона не е преместена с нито една крачка напред. Магистрала Черно море, вторият Аспарухов мост, който трябва да свърже Хемус и Черно море, бяха спрени и нищо не се направи, макар че им бяха оставени парите. „Ние ще направим всичко това и това ще доведе до вдигане на доходите на хората”, обеща Портних. Той припомни, че благодарение на Борисов и правителството му е построен бул. Левски, направи се една пътна артерия, която реши до голяма степен трафика в централната част на Варна и сега огромната част от хората си включват в маршрута този булевард, припомни той. „Вече можехме да имаме алтернативно трасе до Летището, това можеше да е факт, ако не бяхме изпаднали в безвремие. Градската железница - щяхме да сме в напреднала фаза. Много провокации имаше около новите автобуси, но първите вече дойдоха. Ние ще ползваме тези автобуси, а средствата са по проекти, датиращи от правителството на Борисов и ГЕРБ”, обясни кметът на Варна.

 

< Назад