20.10.2022

Бойко Борисов: ПГ на ГЕРБ ще подкрепи предложението за ротационно председателство на Народното събрание


С решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ приехме да подкрепим предложението на "Демократична България" за ротационно председателство на Народното събрание като изход от кризата. Това обяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в свое изявление. Той уточни, че от ДБ са отправили това предложение към парламентарната група на ГЕРБ-СДС и благодари на Христо Иванов за разумната инициатива, тъй като е важно Народното събрание веднага да заработи.
"Народът не заслужава, това,което днес в парламента се случи! Погазва се Конституцията и практиката,която е имало досега. Не сме се заинатили за председателски пост, но той се дава по право на първата политическа сила", каза Борисов и подчерта, че при цялата арогантност днес, човек започва да се замисля за ролята на изборите изобщо.
По думите на председателя на ГЕРБ финансовата,политическата, миграционната и енергийната криза са факт, а ние продължаваме да се занимаваме кой ще е председател на НС.
"В момента има и конституционна криза, защото утре заседанието трябва да се води от избрания председател, какъвто няма. На председателски съвет изразете нашата подкрепа към това решение, за да се отпуши работата на парламента и да се гледат законите", обърна се към народните представители от ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и добави, че рецесията и кризата в Европа са чудовищни,за да си играем ние на председатели.
Борисов бе категоричен, че няма да е честно към избирателите на ГЕРБ да отстъпи и допълни, че няма значение дали това ще е Росен Желязков или не, значение има принципът на демокрацията,че първият носи отговорност.
"Бяхме призовани да се покаем,ние го направихме и народът ни сложи с над 5% повече от другите. Затова искаме да сме отговорни именно към народа", завърши председателят на ГЕРБ.

 

< Назад