17.01.2023

Бойко Борисов: Има огромен шанс за правителство от партиите, управлявали досега, но ГЕРБ няма да подкрепи БСП

Нас ни поставят в най-лесната позиция за третия мандат, защото ако по всяка друга тема можем да вземаме решения, то тук конгресът на партията ни е забранил коалиция с БСП. Това каза Бойко Борисов по време на редовната си среща с народните представители от парламентарната група на ГЕРБ-СДС преди пленарната седмица на парламента
Той информира също, че към този момент няма покана от БСП за среща, но те идват на това, което 2 месеца говорихме.  "Слушах внимателно Корнелия Нинова-няма лошо да има лидерски формати, но тя можеше да го каже още в самото начало, за да видим при кой мандат може да се състави правителство и да не харчим отново 100 милиона за нови избори, и месеци наред да ни управлява служебно правителство", заяви председателят на ГЕРБ и даде пример, че
по същия начин се е подходило с правителството на Габровски. "Но тогава всеки искаше да седне на своето его-е, хубаво поседнаха всички! 113 подкрепиха нашето правителство, а ПП и ДБ какво постигнаха-една декларация, подкрепена от 63-ма души", припомни той.
 По думите му е станало ясно, че ГЕРБ не е могъл да повлияе на Радев за третия мандат, въпреки публичните анонси къде би могло нещо да се случи и заявката, че партията ще подкрепи ДБ.
"ДБ и ПП бяха в коалиция с Бсп само допреди месеци. Могат да си направят спокойно правителство и без нас, заедно с Български възход и друга подкрепа. ДБ в момента лъжат, че с Бсп не могат-как само допреди 2 месеца можеха, а сега говорят за червени линии", добави лидерът на ГЕРБ.
Бойко Борисов отчете, че благодарение на Герб-СДС червените линии бяха преодоляни-помощта за Украйна, реакторите за Аец Козлодуй, темата за Република Северна Македония, съпротивата срещу Лукойл и т.н. Всички тежки теми за обществото и цялата отговорност от това я пое ГЕРБ. "Те няма по какво да спорят. За Еврозоната и Шенген имат пълната ни подкрепа и ще направят мнозинство", допълни още той.

"Защо така срамежливо искат да се забрави този период? Вместо ИТН ще е друга партия- Български възход или който и да е друг. Шанс за правителство има от партиите,управлявали досега. Бсп е била в коалиции  с ДПС, ПП и ДБ. Може би затова Радев, мислейки логично, а и имайки най-значими фигури от Бсп за министри в служебния си кабинет- Крум Зарков, Весела Лечева, Явор Гечев и др, даде мандат именно на тях", подчерта Борисов.
 Според председателят на ГЕРБ рискът за партиите сега е по-голям, ожесточеността също, защото им приключиха опорките за ГЕРБ. "От Джеймкорп до биткойн се видя как затъват. Превръщаме се от държава, в която съединението прави силата,  в сбор от агитки и караме избирателите да се мразят помежду си", категоричен беше той.

< Назад