18.10.2022

Бойко Борисов: 20 дни след изборите партиите продължават да се държат като в предизборна кампания

За председател на Народното събрание ГЕРБ-СДС предлага Росен Желязков, а за заместник-председател-Росица Кирова. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с парламентарната група на ГЕРБ.
Борисов уточни, че 20 дни след изборите партиите продължават да се държат като в предизборна кампания. „Всички обещават неща, които не могат да изпълнят. Партиите бягат от разговор, търсейки оправдания. Затова предложихме контактна група начело с Росен Плевнелиев и Соломон Паси“, добави председателят на ГЕРБ. Той припомни, че Плевнелиев е човекът открил Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков и коментира, че не е трябвало да му отказват среща.
"ГЕРБ се чувстваме победители, но българският народ не ни е отредил да управляваме самостоятелно. В сегашната обстановка не може да се направи правителство, посочи председателят на ГЕРБ. По думите му няма смисъл да се говори за първи, втори и трети мандат-не е честно към народа. "Не е честно и да правим правителство на малцинството, което няма да бъде подкрепено. Без първите две партии да поемат отговорност, няма как да има стабилност и да излезем от кризата. Ако преди връчване на мандата не успеете да договорите подкрепа, няма смисъл“, обърна се Борисов към народните представители от партията. „Вместо да се продължава с тази агония, да отиваме на избори", поясни още той. Според него правителството на Кирил Петков се е самосвалило.
„Асен Василев много добре знае в какво състояние остави държавата. Днес за пореден път България излиза на финансовите пазари. При 4% лихва до седмица, лихвата за заемите на страната вече е 5.65% при дълг от 180 млн.лв., а са ни необходими над 5 милиарда. Това е дългова спирала“, уточни Борисов. Той добави, че инфлацията вече е 18,7%. „Хората усещат над 100% увеличение на редица стоки. А инфлацията няма нищо общо с войната“, каза лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов попита как ще бъде направен бюджет, който няма кой да го изпълни. "Две години ние не сме в управлението. Лети всичко надолу. Те използват една и съща хватка, за да избягат от разговор как може да се управлява. Дефицитът е по-голям със 106%. Или това е 126,6% по-висок от Маастрихтските критерии. Къде са им парите, къде им е брутният вътрешен продукт? Затова те казват, че ГЕРБ трябва да си направи правителство“, подчерта Борисов.
По думите му разговорите за правителство трябва да минат през разговор за финансите. „Моето предложение е да се приеме закон, който да удължи действието на бюджета. Това е единственият избор. Ако отидем на избори, служебното правителство трябва да има пари. Ако гласуваме нов бюджет, ГЕРБ ще предложи 30% увеличение на пенсиите, щом така ще си играем", добави още той.
„След две години чегъртане, ГЕРБ-СДС спечели изборите. Хората ни казаха съберете се по идеи и направете коалиция. Докажете, че съединението прави силата, че ние отстъпваме. Съчетайте младост и сила", добави председателят на ГЕРБ.

< Назад