11.05.2019

Бойчев: Гимназията по компютърно програмиране в Бургас е отличен пример за партньорството между бизнеса и училищата

Какви са възможностите за по-тясна ангажираност на бизнеса с образователната система в България и осъществява ли Министерството на образованието и науката модела на обучение, прилаган в новата бургаска IT гимназия, в други учебни заведения в страната. Питане по тази тема отправи народният представител от ГЕРБ – Бургас Димитър Бойчев към министъра на образованието и науката.

Бойчев подчерта, че партньорското взаимодействие между различните компании и училищата е ключово за осъществяване на полезни практики и за по-добрата професионална реализация на учениците. Като отличен пример в тази посока депутатът посочи Гимназията по компютърно програмиране и иновации в Бургас, която е най-новото и модерно учебно заведение в областта, отворило врати през есента на 2018 г. Тя е иновативна за България не само като база, методи и форми на обучение, но и като подход към самите ученици. Сътрудничи си и с едни от най-големите фирми в сферата на информационните технологии.

„В началото на тази година стартира и проект за нова специализирана електронна платформа, която ще свързва училището с бизнеса. Всеки ученик ще може да открие на едно място актуална информация за професионални стажове, изисквания и обявления за свободни работни места в Бургас. Същевременно предприемачите ще виждат къде и какви кадри се подготвят, възможности за контакт с потенциални свои бъдещи служители, както и всякаква полезна информация по темата за регионалния пазар на труда“, поясни още Димитър Бойчев.

Министър Красимир Вълчев обясни, че в началния стадий на обучение вече е въведена програма за компютърно моделиране. Предстои финансиране на дейности по интереси по проект „Наука и образование за интелигентен растеж“ от 1 клас. Ще бъде увеличен приемът в специалностите, свързани с информационните технологии, а за учениците от 9 до 11 клас ще се реализира програмата „Старт за ИТ кариера“. По думите на министър Вълчев е подготвено и предложение за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, което ще бъде подложено

на обществено обсъждане. Проведени са разговори с много от математическите гимназии в страната. Очаква се те да добавят към профилите си изучаване на информационни технологии и имат потенциала да обединят бизнеса около себе си.

„Ресорното министерство е ангажирано сериозно с навлизането на информационните технологии в образователната система още от 1 клас. Новата гимназия в Бургас е пример и за дуалното обучение, което също е един от приоритетите. Тя е пример как чрез различни платформи бизнесът вече навлезе доста сериозно в процеса на обучение, което прави и самите деца още по-заинтересовани и мотивирани да изучават специалността“, категоричен бе бургаският депутат.

Министър Вълчев припомни, че наскоро община Бургас получи наградата „Град на знанието“, защото не само реализира иновативни политики с поглед в бъдещето, но и политики, които определят посоката и динамиката в образованието.

 

 

 

 

 

 

< Назад