25.09.2022

Андрей Новаков: В Европа инфлацията е 9%, а в България - 18%

Докараха държавата до катастрофа. Промяната" ни докара дотам, че 38% от хората в България казват, че ще спестят от храна или от топло. Над 18% инфлация, над 50% поскъпване на хранителните продукти.  Линия на бедност е над 540 лв., а близо милион и половина са под нея. Това коментира Делян Добрев, водач на листата на ГЕРБ- СДС в Хасково по време на предизборно събитие „По-силни от кризите! ГЕРБ-СДС", на което специален гост бе председателят на ЕНП Манфред Вебер. Добрев припомни схемата, която преди време ГЕРБ разкри за купуване на руски газ през дъщерна фирма на "Газпром" в Румъния. По думите му на "Лукойл" се дават 3,5 млрд. лв. повече, въпросното левче. ,,Показах ви и схемата с газа - парите оттам отново отиват в Кремъл. Партията, която уж е проамериканска, се оказа тази, която най-много е работила за Русия в последните 30 г.", коментира Добрев.

,,Външният министър на Украйна преди време дойде в България и като представител на държава, която е нападната вероломно от своя съсед, той поиска българският парламент да го изслуша, за да каже какви са проблемите на страната му и да помоли за помощ. Знаете ли какво направи българският парламент? Мен лично ужасно ме е срам от тази работа - управляващата коалиция от ПП, ДБ, ИТН и БСП гласуваха да не бъде допуснат. Този човек дойде в България, поиска да бъде изслушан, а "Промяната", която се маскира като проамериканска гласува да не го изслуша", възмути се Делян Добрев.

,,В Европа инфлацията е 9%, а в България - 18%. Разликата е в това, че обеднявате 2 пъти по-бързо от средния европеец. През последните 4 г. управление на ГЕРБ инфлацията беше 2,4%", обясни евродепитатът Андрей Новаков. Той коментира, че топлата вода и тока се превърнаха в лукс, а бързите кредите са на всеки ъгъл. По думите му България ще похарчи 7 млрд. лв. повече, отколкото е изкарала за тази година. ,,На фона на всичко това България ще натрупа общо 31 млрд. лв. нов дълг. Стотици милиони ще тежат на българчетата, които идват след нас. Бюджетният дефицит при г-н Борисов беше близък до нула", допълни още Новаков и посочи, че сме доживели България да кредитира ЕС.

,,Всичко, което казаха колегите, е вярно. Но то не се е случило от самосебе си. За него има причини и то си има ясни автори'', коментира Томислав Донмев, заместник-председател на ГЕРБ и посочи причините - лъжата, политическата шарлатания, неспазването на законите и конституцията, арогантността, неграмотността и политическото насилие. Дончев попита дали има някой, който не знае кои са авторите? Може да им видите лицата на всички пътища в България. ,,Дори трудностите и несгодите са уроци, които ние като общество трябва да научим и да не допускаме такова нещо да се случи втори път, каза пък зам.-шефът на партията Томислав Дончев. Той настоя, че преди да се овладеят всички други кризи в страната, трябва да се реши политическата криза, защото България има нужда от силно правителство със силна парламентарна подкрепа. По думите на Дончев това няма как да се случи без ГЕРБ. ,,Сигурен съм, че ние носим основната отговорност за това. Днес сме тук да предложим решения. Сред политиците е разпространено - да намираш кусурите, но ние можем да намираме решенията", увери Дончев.

< Назад