19.01.2018

Александър Иванов: Мотивите на БСП за вота на недоверие изглеждат като изрезки от жълти вестници

Радвам се, че вече и българският парламент ратифицира Договора за добросъседство с Македония. Добросъседските отношения между два братски народа като българския и македонския са много важни. Тези добри отношения са важни и в контекста на подетата от правителството инициатива в рамките на европредседателството за засилване на евроинтеграцията на Западните Балкани. Това заяви народният представител от ГЕРБ-София Александър Иванов по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на радио „К2“.

 

„Какви са надеждите, какви са очакванията, на какви резултати можем да се надяваме от това председателство? Задавам Ви този въпрос, защото ми се струва, че малко прекалихме с фанфарите, а всъщност това е едно рутинно събитие, което предвиждат всички правила в ЕС!”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че наистина председателството е на ротационен принцип и няма нищо изключително в това, че е дошъл нашия ред. Въпросът е какви приоритети ще поставим ние, като домакини и модератори. Именно това е подчертал в Страсбург и премиерът Бойко Борисов. Борисов е бил и първият лидер, който е поставил на дневен ред въпроса за подобряване на свързаността със страните от Западните Балкани и разширяване на икономическите ни взаимоотношения.

Народният представител от ГЕРБ обясни също така, че европредседателството ни идва в ключов момент за ЕС. Тук трябва да споменем предстоящия Брекзит и дупките, които ще се отворят в приходната част на бюджета. За България много важен е и въпросът за продължаване на кохезионната политика след 2020 г.

„Прави впечатление, че западните наблюдатели и политиците в ЕС, въпреки че поехме европредседателството, не пропускат да отбележат, че сме най-бедната и най-корумпираната държава. Това не е много добре за нас, да се надяваме, че по време на европредседателството ще се промени мнението, това възможно ли е?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че се надява икономическият растеж и нарастването на доходите от последните години да се запази и дори да се доразвие. Той продължи, че при влизането ни в ЕС сме тръгнали от един много нисък старт по отношение на доходи, икономика и развитието на инфраструктурата, но всички отбелязват положителния тренд и напредъка. Факт е, че с настоящия тренд ще ни трябва доста време, за да настигнем средноевропейските доходи, но всички трябва да го направим заедно. „Защо трябва да се разчита само на държавата? Държавата трябва да осигури инструментариума по който всеки да може да се развива адекватно и със своята самоинициатива да повиши своето благосъстояние. Аз съм на мнение, че държавата трябва да подпомага и да се грижи единствено за тези, които сами не могат да осъществят това за себе си!”, категоричен бе народния представител от ГЕРБ. Водещата изрази своето мнение, че в доста европейски държави все пак държавата играе важна роля в различни сфери от обществено-икономическия живот и би трябвало да вземаме пример от тези страни. Събеседникът й се съгласи, но подчерта, че трябва да се учим и от грешките на тези държави, защото и те са извървели дълъг път до достигането на тези нива. „И тук вече трябва да търсим надпартийно национално обединение, което за съжаление в последните години не сме го намерили, а влизаме в едни злободневни заяждания!”, добави Александър Иванов.

„Много дълбока разделителна линия в обществото стана Истанбулската конвенция, какви са Вашите очаквания за нейната ратификация?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че сме се оказали „загубени в превода”, което е породило и безпокойствата в българското общество. Затова и е поискан нов превод на документа, за да може да бъде приет, защото основната цел на конвенцията е борба със стереотипите спрямо жените и насилието срещу тях.

 

„Притеснява ли Ви с нещо този вот на недоверие, защото ще бъде по една много важна за българското общество тема – корупцията?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че едва ли има държава в света, която да се е справила напъно с този проблем, въпросът е, че у нас усещането е, че този феномен е по-мащабен. Мотивите на БСП обаче, с които внасят вота, изглеждат по-скоро като изрезки от жълти вестници. Народният представител заяви, че ГЕРБ винаги са били отворени към дебат и се надява да се получи конструктивен такъв, но виждаме от страна на опозицията едно детинско заяждане. „Г-жа Нинова се опита вчера да хвърли сензация с един доклад, с който народните представители са се запознали още преди две години. Не знам защо сега те се опитват да го използват във вота на недоверие, може би защото техните мотиви не станаха ясни какво съдържат. Затова тя се позова на един секретен доклад на ДАНС, който днес с решение на Народното събрание подкрепено от ГЕРБ беше разсекретен, за да се видят реално фактите и обстоятелствата, които се споменават в него!”, заяви народният представител като добави, че във въпросния доклад се говори за състоянието и сигурността на системата, която контролира акцизните стоки и услуги при течните горива по-специално. Той заяви, че се е запознал с доклада, в който има констатации, но прокуратурата не приема производство. „Аз като бивш одитор мога да кажа – всеки доклад излиза с препоръки. Важното е да се отбележи, че след тези препоръки по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министъра на финансите и Агенция Митници са предприели мерки за усъвършенстване на системата. Но няма вмешателство, няма манипулиране на данни от служители на митници или на който и да е външен оператор”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

 

< Назад