24.04.2015

Здравко Димитров присъства на преименуването на футболния стадион в Стамболийски на името на Георги Славков-Бенкса

Народният представител от ПП ГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ Пловдив област Здравко Димитров присъства на церемонията по преименуването на футболния стадион “Тракия” в град Стамболийски, който ще носи името на носителя на “Златната обувка” за 1981 г. Георги Славков. Бележитият футболист бе близък приятел на Димитров, но почина внезапно на 55 години от инфаркт на 21 януари 2014 година . Решението за смяна на името и отдаване на почит към най-известния гражданин на Стамболийски, бе взето през 2014г. единодушно от общинските съветници в общината. Днес на входа на стадиона бе поставена официалната табела с името на Георги Славков – Бенкса. На церемонията присъстваха майката на футболиста и неговата дъщеря.

“Идеята стадионът да бъде кръстен на Георги Славков е на  местни жители - негови съученици от  гимназия “Паисий Хилендарски”, които са направили предложение за преименуване на стадиона до местната власт. То бе подкрепено единодушно от всички политически партии“. Това коментира председателят на общинския съвет в Стамболийски  и организационен секретар на ГЕРБ - Стамболйски Никола Дочев.  „За съжаление не успяхме да направим нищо приживе за най-известния жител на нашия град, допълни  още той.  
Легендата на „Ботев“ (Пловдив) е роден в село Мусомище,  Гоцеделчевско, но Георги Славков и родителите му се местят в Стамболийски още в детските му години. Тук той  прави и първите си крачки във футбола. През 1966-67 година е  вратар на един от  отборите в  градчето.   Георги Славков е играл  за Тракия (Стамболийски), „Ботев" (Пловдив), ЦСКА, Сент Етиен (Франция), Шавеш (Португалия), Апоел (Тел Авив - Израел). През 1981 г. е голмайстор на "А" група с 31 гола за „Ботев" (Пд) и става носител на „Златната обувка". Славков е два пъти шампион на България с ЦСКА през 1980 и 1983 г., носител на Купата през 1981, 1983, 1985 г. Има 37 мача и 11 гола за националния отбор.

< Назад