03.11.2018

Зам.-председателят на парламента Емил Христов и депутатът Иван Миховски присъстваха на представянето на книгата „Ловеч – градът на професорите“

Народните представители Емил Христов, който е и зам.-председател на парламента и Иван Миховски присъстваха на представянето на книгата „Ловеч – градът на професорите“ в Ловчанското читалище „Наука 1870“. Изданието е първи опит за обобщаване и  системно представяне на ловешкия принос в науката чрез портретите на нашите професори. Авторът Радка Рашева, краевед и дългогодишен библиотекар, е работила четири години върху този материал, като на ден е обработвала по 3000 страници литература.


Сред героите на книгата са известните професори Анастас Иширков, д-р Параскев Стоянов, както и проф. Йорданка Узунова, проф. Мими Димитрова, проф. Стефка Петрова и други. Редактор на книгата е проф. д-р Стефка Петрова, а изданието е финансирано от община Ловеч.

"Това е паметта на нашия град, нашата обща сила, защото първите, които са в алманаха пишат, творят, създават наука непосредствено след Освобождението, почивайки на опита на западноевропейците. Те създават и първите институции в свободна България, по-късно идват следващото поколение професори на Ловеч. Ние трябва не просто да знаем това, което те са сътворили, те са частицата, събрала опит, история и гордост на нашия град. Те са нашият дълг към младото поколение", каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова.
"Тази вечер с представянето на книгата вие правите още един празник на българските будители. Признавам, не съм очаквал в Ловеч да има толкова много хора, дали нещо на България. Тези хора не са на нито една партия. Това са професори, академици, учени – будители на народа ни. Нека да гледаме на тях като на едно национално богатство и да сме благодарни, че ги има. Благородно завиждам на Ловеч, че има толкова много хора, които са оставили тази светла диря в историята на града, на България“, каза Емил Христов. Преди събитието той похвали местната власт: „Това, което виждам в града, страшно ми хареса, говорих с кмета Маринова за икономика, за развитие, впечатлен съм от това, което е успяла да направи за привличане на инвестиции, за това да работи икономиката на града. Тук започват да идват капитали, които вие трябва да посрещнете, да имате ресурса за това, а това не е случайно – значи те са намерили нещо положително в развитието на града, така че поздравления и за гражданите на Ловеч, които са успели да направят нещо, което други по-големи градове не са успели“.

По време на представянето авторът Радка Рашева подчерта, че идеята за книгата е от времето, когато е работила в ловешката библиотека. „Всеки професор има своя принос не само в българската, а и в европейската и световна наука. Живеели са в различно време и в различни исторически периоди, през които е минавала България, имали са различни политически възгледи, но общото, което ги обединява, е желанието да разкриват тайните на науката, за да може тя да служи на хората“, поясни Рашева.

Преди представянето на книгата пред журналисти Емил Христов заяви: „Не се клати нито  правителството, нито парламентарното мнозинство, но по-добре е да спорим в зала, както често се прави, а не с проваляне на заседанията заради кворума“.

Поздравления за труда на Радка Рашева поднесе и областният управител Георги Терзийски, който също бе на събитието.

 

< Назад