12.07.2019

Зафир Зарков, ГЕРБ-София: Модернизацията на градския транспорт в София е безпрецедентна и продължава

Модернизацията на градския транспорт в София е безпрецедентна. Това заяви в студиото на Деня ON AIR по Bulgaria ON AIR общинският съветник от ГЕРБ-София и заместник-председател на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков. Той добави, че на 90% са подменени всички автобуси с най-висок екологичен клас. При тролейбусите процентът на тези, които са подменени с нови, също е близък.

„Общинският съвет е одобрил доклад на кмета Йорданка Фандъкова Столична община да кандидатства по оперативни програми за закупуване на нови превозни средства, чрез които ще може отново на 100% да бъде обновен авто и тролейбусният транспорт в града. Ще бъдат закупени 25 нови трамвая, което ще доведе до сериозно подобряване на услугата, а това е една от основните задачи“, добави Зарков. Той подчерта, че целта е да бъдат обновени транспортните средства, защото това осигурява повече комфорт и удобство за ползване, а общественият транспорт става по-привлекателен, което е основна политика за насърчаване на гражданите да са слязат от личните си автомобили.

Зафир Зарков уточни, че над 300 нови превозни средства са влезли в градския транспорт. „Последните 10 години метрото нарасна до 42 километра. Това е сериозен показател за темповете и усилията, които се полагат за този безспорно най-удобен и най-екологичен транспорт. В момента е готов релсовият път по отсечката „Ген. Владимир Вазов“ до депото в „Земляне“. Очаква се през есента да заработят първите 8 километра по линията от театър „Зад канала“ през центъра на града, като ще има две връзки с първата и втората линия на метрото“, обясни той.

„В началото на следващата година ще бъде готов и участъкът до „Овча купел“ и връзката с жп линията на Горна баня, където ще може да се прави удобна връзка за тези, които пътуват от и до Перник“, посочи още общинският съветник.

Зарков напомни, че през месец февруари бяха повишени заплатите на всички работещи в градския транспорт на София. Той уточни, че в резултат на тежки преговори със синдикатите в началото на месец април са повишени с още 10% възнагражденията в градския транспорт. Разговорите са довели до доклад за увеличение на възнагражденията на работещите в транспортните дружества, предложен от кмета на София Йорданка Фандъкова. Това е тригодишната програма за нарастване на доходите в транспортния сектор с 10% на година, който има за цел да даде една ясна и точна, устойчива визия, за това как ще растат възнагражденията в сектора.

„За съжаление при приемането на този документ подкрепа изразиха абсолютно всички политически сили, представени в Столичния общински съвет, с изключение на БСП“, подчерта зам.-председателят на транспортната комисия в СОС. „За мен обяснението е едно - социалистическата партия винаги се е опитвала да провокира известно напрежение, особено когато това е в предизборна обстановка“, каза още Зафир Зарков.

 

< Назад