24.05.2018

За поредна година евродепутатът Владимир Уручев отличи педагози, ученици и колективи в областта на образованието и културата

За втора поредна година по случай 24 май и във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС, награди за високи постижения в областта на образованието и културата учреди евродепутатът Владимир Уручев, който отправи видео-обръщение.

„Неслучайно в края на 19-ти век великият български поет Иван Вазов пише: „...И ний сме дали нещо на светът, на вси словене книга да четат...“ Кирилицата – на нея пишат повече от 300 милиона души на два континента. Днес всички документи се превеждат официално на български език и се изписват с кирилица – третата официална азбука на Европейския съюз.” С тези думи българският евродепутат се обърна към културните и просветните дейци и гости на тържествената церемония в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, която се състоя в обновената и модернизирана Градска концертна зала във Враца.

„Вашите постижения, всеотдаен труд и новаторски дух доказват, че и днес българите са безусловен фактор в развитието на Обединена Европа. Успехите, които постигаме по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, са поредният пример за това. Имам огромни надежди за бъдещето на нашата страна и на Европа. Горд съм, че познавам хора като Вас! Горд съм, че през годините изградихме успешно партньорство и дори приятелство. България и Европа се нуждаят от Вас”, бе категоричен евродепутатът Владимир Уручев и сподели, че по подобие на миналата, и тази година решението кои от номинираните в различните категории да отличи е било изключително трудно. „Всички Вие имате огромни заслуги и успехи! Убеден съм, че и занапред ще се гордеем с всички Вас! Честит празник!” - каза в своето приветствие Уручев.

От негово име наградите връчи кметът на община Враца Калин Каменов.

  1. I. Категория „Директор на годината” за 2018 г.

−        В подкатегория „Предучилищно образование” наградата се присъжда на Даниела Йосифова Александрова, Детска градина „Дъга”;

 

−        В подкатегория „Средно образование” наградата се присъжда на Димитър Марков, Средно училище „Васил Кънчов”.

 

  1. II. Категорията „Колектив на годината” за 2018 г. – Професионална техническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров”.

 

  1. III. Категорията „Учител на годината” за 2018 г.

−        В подкатегория „Начален етап на основното образование” наградата се присъжда на Таня Теодосиева Дацова, Основно училище „Васил Левски”;

 

−        В подкатегория „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Математика, информатика и информационни технологии” наградата се присъжда на Връбка Антонова, Средно училище „Христо Ботев”;

−        В подкатегория „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Изкуства, бит и технологии, Физическа култура и спорт” наградата се присъжда на Димитър Арменов, ППМГ „Акад. Иван Ценов“.

  1. IV. Категория „Ученик на годината ” за 2018 г.

−        В подкатегория „В начален етап на основното образование” – Натали Боян Данова, Основно училище „Васил Левски”;

 

−        В подкатегория „Обществени науки и гражданско образование” – Стивън Василев, ППМГ „Акад. Иван Ценов“;

 

−        В подкатегория „Изкуства, физическа култура и спорт” – Елица Тодорова Стефанова, Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“.

 

  1. V. Награда в областта на културата се присъжда на Симфониета – Враца, с директор и диригент Христо Павлов.

По традиция бяха връчени наградите на кмета на община Враца в областта на образованието и културата. Тази година с престижните отличия бяха наградени 18 педагози, ученици, колективи и творчески състави.

В словото си кметът на община Враца Калин Каменов изтъкна безспорния принос на хората, които са посветили себе си на образованието, културата и изкуството. „Искам да благодаря на всеки един от Вас за това, че е бил откровен, критичен и съзерцателен към своите ученици. Помагайте на нашите деца да бъдат по-добри, любознателни и с отворени очи към света. Бъдете вдъхновяващи и никога не се отказвайте от трудностите. Бъдете сърцати, не спирайте да отваряте сърцето и душата на нашите деца към образованието, културата и изкуството. Огромно благодаря за вашия труд, за вашето себераздаване и сърцатата Ви работа. Честит празник!“ – каза в приветствието си кметът на община Враца Калин Каменов.

В празничната програма участие взеха Симфониета Враца, Дуо „Доминанто” –  Любомира Петрова и Цветан Цветков, както и възпитаници на Детската музикална школа при НЧ „Развитие–1869” – Враца с преподавател Олга Младенова.

Сред гостите на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, областният управител на област Враца Малина Николова, председателят на Общински съвет–Враца Румен Антов, експерти от Регионално управление по образование – Враца.

Тържественото отбелязване на 24 май ще започне с празнично шествие от площад „Македония” до паметника на Светите братя Кирил и Методий, където ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.

< Назад