17.10.2019

Водачът в листата на ГЕРБ Марин Захариев: Гласът на хората е ясно изразен, висок и ние се опитваме да се ръководим от него Г-н Захариев, водач сте на листата на ГЕРБ за общински съветници, с какво заслужихте това доверие?

Предполагам факта, че остарях и вече съм на средна възраст, а не вечния младеж и мога да бъда връзка между младежите и по-зрелите кандидати. Това донякъде е в кръга на шегата. Иначе знаете, че работя в общината вече 8 години. Познавам проблемите и партийната структурата е сметнала, че водачът трябва да е човек, който има познания в спецификата на общинските дела.

Начело на какъв отбор сте?

Честно да ви кажа, когато вече беше готов отборът на ГЕРБ, изпитах много силни чувства - отговорност, респект и дори неудобство. Смея да твърдя, че това е елитът на града, доказани професионалисти, заедно с надеждни и обещаващи млади хора. Няма да имаме време да ги коментираме един по един, но от всяка област на икономиката и обществения живот имаме хора с много идеи, знания и умения, които ще помогнат да се конструира един силен, можещ и работещ Общински съвет. Балансът между партийни лица и гражданска квота, между стари и нови кандидати, между възрастни и млади не е лесна задача и аз смятам, че ГЕРБ в Смолян успя да подреди по най-добрия начин този сложен ребус.

В какво се състои силата и слабостта на вашата листа?

Силата ни е в неоспоримите качества на всеки един от нас, в множеството идеи, неизчерпаемата енергия на всички. Аз виждам и сега по време на кампанията колко решения, идеи и инициативи идват от нашите кандидати. Виждам колко са чувствителни към проблемите на хората и как болезнено реагират. Убеден съм, че избирателите ще се доверят на хора, които са им вършили работа в ежедневните си професии, които са от техния квартал или село, а не на хора, които се стремят към властта с нечисти цели. Слабостта може да дойде от това, че всеки иска да свърши всичко, и то веднага. Процесите по различните задачи и проблеми изискват определен алгоритъм и не винаги бързината и първият възможен вариант за решаване са най-добри. Общата ни слабост в другия смисъл е, че всички милеем за града и общината, искаме всичко и веднага, но пък работим от сърце, а в такава атмосфера няма как крайният резултат да не е положителен.

Предизборната ви кампания как върви и най-честите проблеми, които поставят хората пред вас?

Въпреки приказките, че асфалт не се яде, най-често това е проблемът. Хората искат да живеят на нормални улици и да карат по нормални пътища в 2019-та година. Радвам се, че успяхме да асфалтираме десетки улици, където никога, подчертавам никога не е имало асфалт. Ремонтирахме още много други улици, тротоари, паркови пространства, детски площадки. Разбира се, извън инфраструктурата основен проблем на хората са доходите. Адмирирам политиката на правителството за плавно повишаване на заплатите в публичния сектор, за специалното внимание към учителите и предвидената подкрепа към медицинските работници догодина. Извън това се надяваме, че като създадем добра среда за живеене и нормална инфраструктура, това да способства за разкриване на нови работни места.

Приоритетите, които сте си поставили за следващ мандат?

Трудно е така с няколко думи, но ще опитам. Да ситуираме място, където поне веднъж седмично да се предлагат местни земеделски продукти. Да успеем да изградим или подобрим инфраструктурата към индустриалните зони, с което да привлечем нови производства или да се разширят стари. Очакваме решение на национално ниво за саниране на жилищни сгради, защото в града има вече над 40 санирани блока, предстои да направим още 12 с европейски средства и, повярвайте, кварталите и пространствата, където това се случва, се преобразяват. Има още около 60 блока в града. Като се санират, обликът на града ще се промени напълно. Разбира се, общината инвестира и в инфраструктура на тези места, за да имаме цялостен ефект. Поставяме си също приоритет за опростено обслужване на граждани, повече електронни услуги и тук също правителството изигра голяма роля, защото пое нещата на централно ниво и процесите вече вървят към електронизация и обслужване на едно гише. Очакваме инвестициите на Пампорово, сондажи за термални води, новия пункт за Гърция при Рудозем да повишат количеството и качеството на туристическите услуги, оттам и доходите за местния бизнес.

Какво не искате да обещавате преди изборите?

Не искаме и не обещаваме невъзможни неща. Не е възможно кметът да открива аптеки по селата, не е възможно кметът да модернизира дървопреработването, не е възможно кметът да променя или отменя закони и т.н. Ние знаем как се случват процесите и сме реалисти в нашите обещания. Мисля, че хората го разбират. Иначе остават с онова усещане как винаги преди избори всеки обещава всичко, а на практика се прави много малко.

Трите ви най-ангажиращи обещания за предстоящо управление?

На първо място ще работим за отваряне на пункта при Рудозем, изграждане на трета лента между Смолян и Асеновград и завършване на околовръстното в посока Мадан, Рудозем и Кърджали. Това е извън правомощията на общината, но за мен е едно от най-важните неща за следващите 4 години. Както и досега, ще участваме активно в процесите на реализация на тази проекти. Имаме своите практически и прагматични ангажименти по тях.

На следващо място е връщането в общината на сметосъбирането, почистването, озеленяването и поддръжката на паркови площи. Знаете, че си върнахме поддръжката на уличното осветление, направихме разсадник за цветя, изработваме пейки и кошчета. От една страна така спестяваме пари, а от друга - имаме много по-голям контрол, комуникация и бързина на действие.

На трето място поставям обещанието за продължаване на работа в максимална степен с местни фирми, което, мисля, ни е голям позитив. Тук някой ще каже ЗОП дава право на всички да участват. Това е така, но в рамките на прякото договаряне сме предпочитали винаги местни фирми и ще запазим този подход, а при конкурентните процедури ще продължим да залагаме постижими критерии за тях, защото вярваме, че най-добре работата може да свърши този, който дава заплата на местни хора, работи и милее за общината.

Кои са най-ярките неистини, казани по време на кампанията от опонентите ви?

В последно време дори не следя всички измислици. Но е много тъжно и жалко с лъжа да се опитваш да спечелиш доверие. Това звучи абсурдно като цел, но е факт като механизъм. Неистина беше, че общината била по-задлъжняла, при положение че дълговете поне наполовина са стопени от 2011-та, че общината има вина за лошото управление и услуга на някои превозвачи, че можело да се пренасочат пари примерно от социален проект в улици, че котлите вече били раздадени на свои хора, че общината спира проекта „Перелик“ и още куп глупости. Тук пак опира до манталитет. От една страна опозицията може да обещае всичко, макар да знае, че е невъзможно. От друга страна се разчита на фалшивата новина, очерняне, негативизъм и отрицание на всичко хубаво.

А кои са най-основателните критики спрямо вас?

Мисля, че улисани в многото проблеми, проекти и задачи, не успяваме да покажем всичко направено. В някои случаи имаме услуга, придобивка и т.н., но не всички разбират веднага. Трябва в посока информираност, разясняване, комуникация да работим по-целенасочено. Има какво да се желае в обслужването на граждани, но както казах процесите вече текат и до 2 години това ще бъде чувствително подобрено, макар и вече да имаме доста електронни регистри и опростени процедури. В някои случаи мога да кажа, че множеството проекти и липсата на допълнителен капацитет води до забавяния, където също сме набелязали мерки и ако хората ни гласуват доверие, ще подобрим процесите.

Чува ли се гласът на народа в Смолян?

Мисля, че в ерата на информационните  технологии и факта, че всеки има смартфон, компютър, социални мрежи и т.н. гласът на народа се чува не на деня или седмицата, а на мига. Радвам се, че успяваме да получим сигнали, предложения, оплаквания и да реагираме своевременно. Общината няма пропускателен режим, както много общини. Приемен ден е всеки ден и смятам, че чуваемостта е голяма. Гласът на хората е ясно изразен, висок и ние се опитваме да се ръководим от него.

Какви са предимствата на кандидата за кмет на ГЕРБ Николай Мелемов пред опонентите му?

Човек с опит, бивш депутат. Човек, който познава всички министри, работи успешно с депутатите и премиера. Човек, който умее да разпределя задачи, делегира правомощия, координира процеси, цени експертното мнение. Човек, който не се промени през всички тези години. Много близък до хората, умеещ да се вслуша, да промени своя позиция или решение, ако това е в услуга на гражданите. За 8 години той показа, че работи със сърце и душа за хората. Голяма подкрепа среща и от общественици, културни и спортни среди в града и в страната. Смятам, че той се изгради като истински градоначалник – отговорен, разбиращ проблемите на хората, знаещ точните механизми на работа и взаимодействие на централно, регионално и местно ниво.

Призивът ви към избирателите със сигурност ще е да гласуват, но защо?

Да гласуват за своя град. Да заложат на реалните решения, на постиженията, а не на имагинерните и неизпълними обещания. Аз не съм започнал в общината своя професионален път и не смятам, че е редно да го завърша там. Никога не съм разбирал хората, които мислят, че властта им е отредена, че е само за тях. Напротив, развитие трябва да има. Трябва да има и нови лица, както в нашата листа. Смятам, че г-н Мелемов и екипа му могат да дадат още много на Смолян през следващите 4 години. Желая на хората да бъдат разумни в изборния ден, да не се подвеждат по фалшиви новини и утопични обещания и най-важното - да не продават гласа си. Нека техният вот бъде осъществен по съвест за кандидат и листа, които искрено подкрепят и на които вярват.

 

 

 

< Назад