24.03.2017

Водачът на листата на ПП ГЕРБ Екатерина Захариева съдейства за дарение на Центъра за онкоболни в Пазарджик днес

Апаратурата е закупена благодарение на дарителска кампания, която Екатерина Захариева започна в началото на предизборната кампания, след като посети Центъра. „Средствата бяха събрани буквално за няколко дни, след като  представих  инициативата си пред свои близки съмишленици и  бяха внесени по сметката на центъра. Българинът обича да помага,  когато е за благородни каузи и вярва, че средствата ще стигнат до нуждаещите се.“, каза Захариева.  Нов, преносим  ехограф и принтер, на стойност 6 200 лв.ще позволи на  жените от област Пазарджик  да направят безплатни профилактични изследвания  не само за  рак на гърдата, но и на  щитовидната жлеза. „Щастлива съм, че по този начин може да се прави ранна диагностика на заболяванията и както всички добре знаем, ракът на гърдата при жените е лечим, стига да бъде открит навреме. Радвам се, че допринесох  за разширяването на дейността на Центъра и сега по всяко време и при нужда апаратът може да бъде използван от хората. С новия апарат ще може да се достигне до най-отдалечените населени места в региона. Ехографът ще е полезен на хората и дано с него се извършва само профилактика и никога да не се произнасят страшни диагнози“, каза още Захариева.

От своя страна създателката на Сдружението на онкоболните – Мария Чергарова, благодари за придобивката, като подчерта, че до сега профилактичните прегледи са били извършвани от 12 годишен мобилен ехограф, който се използва от цялата страна и е бил даван назаем на сдружението. Тя допълни,че вече Пазарджишка област ще  има собствен апарат и това дава възможност за много по-чести кампании, а също така и за по-прецизни изследвания. Първите прегледи ще бъдат извършени на колектива на детска градина „Калина Малина“ в Пазарджик. С новия принтер резултатите вече ще могат да бъдат съхранявани и на хартия, което е важно за пациентите.

По време на предишната кампания за превенция организирана от онкоцентъра, са открити два нови случая на злокачествени образувания и 13 жени с друг тип добокачествени тумори.

< Назад