19.04.2019

Владислав Николов: Над 82 млн. лв. се инвестират в Плевенска област по ОП „Региони в растеж“

С изграждането на АМ „Хемус” безспорно ще се открият нови перспективи за региона и в това са инвестирани надеждите на хората. Това каза Владислав Николов, народен представител и областен координатор на ГЕРБ – Плевен, по време на граждански диалог на тема регионално развитие, който се проведе в областния център. Събитието е част от серията граждански диалози под мотото „Европа в нашия дом“. Той определи „Хемус” като най-големия успех на правителството за 2018 година.

„Общата стойност на осигурените средства в област Плевен от средата 2017 до момента възлиза на 27 млн. лв., от които 11 млн. лв. са средства от националния бюджет. 16 млн. лв. са европейски средства, като с тях се рехабилитират пътища с дължина 21 километра. Със средства от ОП „Региони в растеж“ на територията на област Плевен са сключени общо 24 договора на стойност 82 млн. лв.“, съобщи Николов. Той отбеляза, че чрез гражданските диалози, които ГЕРБ организира в цялата страна по въпросите на регионалното развитие и образованието се дава възможност систематизирано да бъде показано на обществото работата, която е свършило правителството, ръководено от премиера Борисов.

„2021 година АМ „Хемус“ до Плевен ще бъде факт. На 80% сме готови с физическото изпълнение на участъка от АМ „Хемус” - от Ябланица до пътен възел „Боаза”, до разклона за Тетевен. Ангажиментът, който сме поели, е 7-8 месеца предсрочно да сме готови и да го въведем в експлоатация. Другата седмица стартираме със строителството на останалите 56 километра поетапно. Знаете, там имаме готови технически проекти, имаме готови и вече отчуждени терени”, каза още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Трябва в срок 2021 година, колкото и оптимистично да звучи, да имаме околовръстно на Плевен, за да можем да избегнем бъдеща тапа от над 2000 товарни автомобила в центъра на града. Хубаво е, че имаме изготвено понастоящем предпроектно проучване. До 40 дни изготвяме заданието и възлагаме 2 процедури – ПУП и разширения идеен проект, за да изберем след обществено обсъждане вариант за околовръстно на Плевен”, обясни заместник-министър Николай Нанков.

„Знаете каква политика стартирахме преди 2 години с тол таксите. Колкото и да са критикувани, те ще влязат в сила следващата година и благодарение на тях ще имаме повече средства за ремонт на второкласни и третокласни пътища”, съобщи Нанков.

„Интересът към темата за регионалното развитие е наистина голям и най-важното в случая е, че проблемите и въпросите, които ще бъдат поставени, ще намерят своя пряк адресат в лицето на заместник-министър Нанков. Този непосредствен диалог, наред с актуалната информация, която днес ще получим в рамките на форума, са гаранция за резултатността на гражданския диалог „Европа в нашия дом”, каза областният управител Мирослав Петров.

На форума, който се проведе в зала „Плевен” на областна администрация, присъстваха още народният представител от ГЕРБ Ралица Добрева, представители на местната власт в област Плевен, председателят на общинската структура на ГЕРБ – Плевен Петя Василева, представители на сектор строителство, пътна и ВиК инфраструктура, на бизнеса, спортната общественост и граждани.

 

< Назад