20.02.2018

Владимир Тошев във Видин: Протестите с блокирането на път Е-79 са манипулативни и чисто политически

Организаторите на протестите във Видин първо трябва да дадат доста отговори за себе си. Например - откога са участници в активния политически живот във Видин и как техните фирми са изпълнявали проекти в областта. Това попита днес народният представител и областен координатор на ГЕРБ-Видин Владимир Тошев на пресконференция в регионалния клуб на БТА, в която взеха участие областният управител на Видин Албена Георгиева и общински съветници от Общински съвет – Видин. Народният представител от ГЕРБ определи протестите за изграждане на магистрален път между Ботевград и Видин като манипулативни и чисто политически. Тошев бе категоричен, че фактите относно строителството на скоростния път показват, че по проекта се работи, процесът за реализацията му е необратим и организаторите на протестите много добре знаят това.

Владимир Тошев категорично се обяви срещу грозните и недостойни думи и изрази, с които протестиращи си служат в социални мрежи и медии. Той подчерта, че този език на омраза, както и самите протести са опит на отдавна познати в политическия живот на Видин лица, да подменят дневния ред на обществото и да отклонят вниманието от всичко позитивно, което в последните две години се случва в област Видин.

Народният представител запозна представителите на медиите с графика за строителството на скоростния път за Е-79, изработен от АПИ и утвърден от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Тошев припомни,че до края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между  Видин и Ботевград. Строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци. През март Агенция "Пътна инфраструктура"  ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград  от път I-1 (E-79), с дължина 33 км. През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци. Общо през 2018 г. ще стартират тръжните процедури за строителството на 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. „Това са данни, с които и аз като народен представител, и областният управител на Видин Албена Георгиева, и инж. Дончо Атанасов, и министър Нанков многократно сме запознавали видинската обшественост. Път I-1 (Е-79) Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ до 2022 г., тъй като с цялостната модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето, което ще се изгради е с обща дължина 167 км. Предвидено е през 2019 г. да стартират тръжните процедури за строителството на всички участъци от направлението”, посочи народният представител от ГЕРБ.

От ГЕРБ-Видин бяха категорични, че протестът противопоставя и разединява жителите на областта. „Защото по агресивния начин, по който се налага внушението, че „ ако не подкрепяте този протест, значи вие сте врагове и предатели на Видин”, голяма част от нашите съграждани предпочитат да не участват в никакви коментари и разисквания по темата за протеста, просто защото не желаят да бъдат подлагани на обиди и унижения”, коментираха от областната структура на партията.

На пресконференцията бе представено протестно писмо срещу блокирането на Е-79 от лицензирани превозвачи от област Видин, които извършват обществен превоз на пътници по автобусните линии. Превозвачите се обръщат към областния управител на Видин с настояване да се гарантира правото им на работа. „Остро протестираме срещу неколкократното безотговорно и необосновано блокиране на международен път Е-79”, се посочва в писмото. „Ние също желаем проектът да се реализира, новият път ще облекчи както нас, превозвачите, така и ще създаде по комфортни условия за пътниците. Но в никакъв случай не сме съгласни с настоящите действия на група граждани, които блокират движението по път Е-79. Безотговорното им поведение води до крайно негативни последици за нас – превозвачите и пътуващите”, се казва още в протестното писмо на лицензираните превозвачи.

 

< Назад