18.04.2020

Владимир Тошев: Основният проблем на болничното здравеопазване в област Видин е липсата на медицински кадри

Медия: БТА

Основният проблем на болничното здравеопазване в област Видин е липсата на медицински кадри. Един проблем, за който трудно може да се намери бързо и лесно решение, но се работи и има визия за решаването му. Това коментира за БТА народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Той припомни, че когато преди дни се заговори за създаване на условия за лечение на пациенти с COVID-19 в болницата в Белоградчик, масово лекарите там заявиха, че напускат - после се отказаха от това, след като стана ясно, че пациенти с този вирус в област Видин ще се приемат само във видинската болница. Народният представител обясни, че за проблемите на болницата в Белоградчик е разговарял с министрите на здравеопазването и на финансите за евентуално финансово подпомагане на лечебното заведение. "За съжаление, механизмите са такива, че не може да се извърши в спешен порядък, което означава, че трябва да правим планове при възникване на екстремна ситуация да спасяваме положението само с видинската болница", отбеляза Владимир Тошев. 
Той определи като изключително притеснителен факта, че през последните месеци отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ "Света Петка" практически не е работело, тъй като лекарите в него са в отпуск. "Изключително притеснително е в спешните случаи - когато ражданията са нормални и планови, всяка родилка все пак може да предприеме мерки да роди извън Видин, но когато възникне спешен случай, нещата стават изключително сериозни", коментира Владимир Тошев, като припомни, че проблемите в това отделение не са от скоро. "Аз не считам, че стъпките, които се предприеха от хората, които работят там, са най-добрите точно в този кризисен момент - всеки решава за себе си, но техните решения касаят живота на млади майки, на малки деца", сподели народният представител.


Не може в кризисни ситуации лекарите да абдикират от задълженията си, категоричен беше Тошев. Той отбеляза, че в такива ситуации си личат не само истинските професионалисти, но и истинските хора.


"Най-сериозният проблем на видинската болница е с кадрите и аз лично не виждам някакво спешно или успешно решение", коментира народният представител. 
Владимир Тошев посочи като положителен фактът, че кметовете на общините Видин и Кула са лекари по професия и са готови да съдействат за решаване на проблемите на областната болница. "Особено с кмета на Видин д-р Ценков почти всеки ден се чуваме, за да търсим решения. Има решения, само, че в този момент на извънредно положение, на практика на блокирана държава и затворени населени места, е трудно да бъдат предприети. Но рано или късно, надявам се да е по-рано, епидемията ще отшуми - имаме разговори с Министерството на здравеопазването, с водещи специалисти в България. И едно от най-добрите решения е видинската болница да стане център за обучение на специалисти, които под някаква форма да бъдат задължени след специализацията си да останат да работят във Видин", посочи народният представител. Той допълни, че ръководството на Община Видин е декларирало, а Общинският съвет е "облякъл" това в съответното решение, че при пристигане във Видин на млади медицински специалисти по всички възможни начини ще им бъде помогнато, включително за осигуряване на жилища, на детски градини и училища за децата им, на работа за членове на семействата им.


Владимир Тошев припомни, че в момента МБАЛ "Света Петка" се управлява от временно назначен прокурист, след като директорът Цветан Василев подаде оставка. В края на месец май или началото на юни се очаква да се проведе събрание на акционерите на болницата, на което трябва да се избере ново ръководство. "Надявам се новото ръководство да предприеме публична кампания за подобряване на имиджа на видинската болница. За да се знае, че болницата като сграден фонд и медицинско оборудване е много добра, че във Видин има добри медицински центрове, които могат да я подпомогнат. Единственото, което трябва да се направи, е да привлечем в болницата хора, които искат да работят тук, да останат тук и да се развиват тук като специалисти. Надявам се нещата да се случат с много активното съдействие на новото ръководство на болницата", заяви народният представител.

 

< Назад