17.05.2017

Владимир Тошев: Имаме силен екип и приемственост и затова ще извлечем максималните ползи от председателството на Съвета на ЕС

Медия: „Радио К2“

Владимир Тошев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Основните каузи пред 44-то Народно събрание.

„Какво изостявате в 43-тия парламент и с какво ново ще ни зарадвате в 44-тия парламент?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Владимир Тошев отговори, че би изоставил неконструктивния тон, защото смята, че конструктивизмът е в интерес на държавата. Затова с колегите му са се зарекли, че ще говорят конструктивно в интерес на каузите, които ще защитават.

Владимир Тошев обясни, че най-важните каузи са да се стабилизира икономиката на държавата, да продължи да се развива ускорено, както и да се гарантира националната сигурност. Той изрази своята удовлетвореност от факта, че двамата министри, които отговарят за сигурността, Валентин Радев и Красимир Каракачанов, са изключителни професионалисти, така че не би трябвало да има проблеми. Народният представител от ГЕРБ обясни, че като цяло е много важно успокояването на духовете във всички сфери, особено в социалната сфера. Предстои много работа и затова лятната ваканция най-вероятно ще бъде в работен порядък.

„Каква ще бъде Вашата лична законодателна дейност?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че му се ще да бъдат изчистени някои проблеми в сферата на въоръжените сили, възникнали в последно време. Те са свързани със социалния статус на редниците, сержантите и офицерите, защото недокомплектът вече започва да става тревожен. Трябва да се реши и въпросът с превъоръжаването във военноморските и военновъздушните сили. В следващите 4 години трябва да бъдат похарчени над 2,5 милиарда лева. Трябва да се помисли и за въоръжаването на сухопътни войски, които са основен елемент от състава на въоръжените сили. Владимир Тошев обясни, че освен на Комисията по отбрана е член и на Комисията по външна политика и в тази област също има много работа, предвид сложната международна обстановка на Балканите. Председателството на Съвета на ЕС също е много важно за България, не само като престиж, но и като извличане на максимални изгоди от него.

Председателството на Съвета на ЕС.

„Говори се, че председателството ни на Съвета на ЕС ще оправдае много действия на правителството и Народното събрание, а и ще има оправдания за много бездействия, можем ли да разчитаме, че европредседателството ще даде нов тласък на България?”, попита водещата Клара Маринова. Владимир Тошев отговори, че ако това не се случи означава, че не сме си свършили добре работата. Той продължи, че всяка държава, която председателства Съвета на ЕС прави максимално възможното да наложи дневния ред в полза на региона, в който се намира. Народният представител обясни, че имаме екип, който работи много добре, има приемственост и от служебното правителство, така че максималното, което може да бъде постигнато за нас, ще се случи. „Цяла Европа гледа към Балканите и към България, а ние доказахме, че можем да бъдем остров на стабилността, независимо от вътрешните проблеми, които имаме и те разчитат на нас. Наш е шансът и трябва да го използваме!”, категоричен бе Тошев.

Ще изпълни ли правителството своя пълен мандат?

Владимир Тошев беше категоричен, че пълен мандат на правителството може да бъде изпълнен. Факторите за това са няколко. На първо място коалицията е на доста по-здрава основа. Програмата за работа на правителството за следващите 4 години е разписана изключително подробно. Освен това има принципна договорка с „Обединените патриоти”, че по темите, където се разминават вижданията на политическите сили от управляващата коалиция, ще се търси най-доброто за запазване на стабилността.

Владимир Тошев продължи, че според него сегашният Министерски съвет тежи доста повече от предишния. „Без да засягам никого искам да кажа, че и двамата силови министри, особено министъра на отбраната, не могат да бъдат сравнявани с предишните си колеги. Това е във всички сфери!”, категоричен бе Тошев. Той добави, че и от страна на ГЕРБ са били направени някои промени, като целта е да се търси по-голяма ефективност, по-голяма енергия и най-вече практична и бърза работа във всички сфери.

Въвеждането на мажоритарен вот.

На въпроса на водещата как ще се отразят на коалицията някои разногласия, като например за мажоритарната система, Владимир Тошев обясни, че няма как да няма разногласия по отделни въпроси. Що се отнася конкретно да въвеждането на мажоритарната избирателна система още преди изборите е било ясно, че освен ГЕРБ никой друг не я поддържа, така че това няма да събори правителството. Разбира се ГЕРБ ще търси съгласие за прокарването на това свое предложение, но всяка партия е свободна да защитава своите виждания. „Съгласията са много повече и тежат много повече от несъгласията!”, категоричен бе народният представител. Той изрази мнение, че като грешка на всички политически сили може да се отчете фактът, че по време на кампанията за референдума не са обяснили на хората за какво точно става въпрос.

Владимир Тошев беше категоричен, че е грешно да се твърди, че ГЕРБ ще спечели най-много от въвеждането на мажоритарна избирателна система като най-голямата политическа сила.

Икономическите параметри на държавата.

„Ведър оптимизъм струи от икономическите предвиждания на премиера. През следващата година той очаква ръст от 4 до 6 на сто. Финансовият ни министър е „по-обран” със своята надежда за около 3 %. А последната икономическа прогноза на Брюксел ни вещае повишение само от 2,9 на сто. След тази каскада от прогнози със солидната разлика от 3% на кого да вярваме? Всъщност, какво означават тези числа за българския гражданин? Ръст от 3 на сто може ли да подобри живота на хората в България?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че ръст от 3% не може да подобри живота на хората. Той продължи, че ние трябва да се развиваме ускорено, дори с някои рискови ходове в икономически аспект.

Народният представител изрази своята удовлетвореност от заявката на министъра на икономиката, че ще бъде намалена административната тежест върху бизнеса, защото това също е една от пречките да се върви напред. Той продължи, че мерките като стягане на коланите, фискална дисциплина и т.н. може би вече са се изчерпали. „Поради трусовете в самия ЕС самият той вече не може да ни подкрепя толкова категорично, че да вървим напред. Така че трябва да търсим вътрешни механизми, не резерви, а механизми!”, завърши Владимир Тошев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад