21.04.2018

Вицеадмирал Пламен Манушев представи България на Парламентарната среща на върха в Букурещ

Ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО и заместник-председател на Комисията по външна политика вицеадмирал Пламен Манушев представи България в Парламентарната среща на върха в Букурещ (Б9).

Форумът се проведе по инициатива на президента на румънския Сенат Калин Попеску-Търичану и на маршала на Сената на Република Полша Станислав Карцевски.

Срещите на върха на страните от Източния фланг на НАТО са стартирали през 2015 година, като до момента са били на ниво президенти на държавите и министри на външните работи. За първи път от 17 до 19 април в Букурещ се състояха заседания на Парламентарната среща на върха (Б9). В тях участваха делегации от България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия , Румъния и Унгария, както и почетни гости от Франция и НАТО.

Целта на форума бе повишаване на видимостта на парламентарната дипломация и нейната роля в сигурността и отбраната.

При откриването на събитието обръщения отправиха президентът на Румъния Клаус Йоханис, маршалът на Сената на Република Полша Станислав Карчевски, председателят на Сената на Франция Жерар Ларше, председателят на Сената на Румъния Калин Попеску Търичану, председателят на Камарата на представителите Ливиу Драгня, председателят на литовския парламент Викторас Пранцкетис, върховният главнокомандващ  на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Къртис Скапароти, председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Паоло Алли.

Дневният ред на парламентарната среща на високо равнище се фокусира върху въпроси, свързани с общите отговорности в рамките на НАТО, борбата с тероризма, военната мобилност, възприемането на заплахите, пред които са изправени страните участнички, укрепването на отбраната и т.н.

Вицеадмирал Пламен Манушев, като представител на България, се спря главно на въпросите да военната мобилност и промените на законодателството в тази насока.

В изказването си председателят на Сената на Румъния Калин Попеску-Търничану коментира парламентарното сътрудничество във формат Б9 и неговото значение в бъдеще.

< Назад