15.09.2018

Вежди Рашидов бе посрещнат с ръкопляскания в църквата "Св. Георги" в Одрин

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов бе посрещнат с ръкопляскания от множеството, изпълнило докрай двора на храма "Св. Георги" в Одрин. Рашидов днес е официален гост на тържествата в Одрин, посветени на 10-годишнината от създаването на читалище "Просвета" в църквата "Св. Георги" и на 10-годишнината от възстановяването на друга българска светиня тук - митрополитската църква "Св. Св. Константин и Елена". Двата юбилея събраха в Одрин представители на всички държавни институции от България и Турция, сред които и народният представител от ГЕРБ-Пловдив Димитър Лазаров, както и творчески състави и изпълнители от двете страни. Вежди Рашидов поздрави организаторите на тържествата за родолюбивото им дело и връчи почетния плакет на Народното събрание на проф. Стоян Денчев- ректор на УниБИТ и почетен председател на Съюза на народните читалища, за големия му принос за опазването и популяризирането на българското културно наследство.

По-рано днес на среща с областния управител на Одрин Гюнай Йоздемир Вежди Рашидов получи специални благодарности за усилията, които като министър на културата е положил за реставрирането на Желязната църква "Свети  Стефан",Метоха в Истанбул и други български светини в Турция, както и за работата си сега като шеф на парламентарна комисия за укрепване на българо-турското културно сътрудничество.

Вежди Рашидов подари за откритата днес нова зала на читалище "Просвета" в Одрин ценни томове съвременна българска литература.

< Назад