07.03.2016

Валентин Радев: ДАНС и службите работят ефективно и защитават националната ни сигурност

Медия: Радио К2

Валентин Радев, председател на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България, ПП ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Създадената от Народното събрание Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България.

„След като комисията се състави след доста дебати се наложи Бойко Борисов да изрази недоволство защо е създадена тази комисия, той каза, че не очаква нищо добро от нея, каква ще бъде съдбата на комисията и какво би могла да постигне, ако заработи?“, попита водещата Илиана Беновска, Валентин Радев каза, че не иска да тълкува думите на премиера, той сигурно е прав, тъй като има оперативна информация. Що се отнася до самата комисия, според нейния председател тя е свършила много хубава работа и с това, че въобще я има. „Ние дадохме много ясен знак за всички тези, за които има твърдение, това е ясно написано в заглавието на комисията, че има вмешателство. Парламентът, правейки такава комисия, дава знак от най-високо място и казва - ние ясно казваме, че такова нещо не позволяваме! България е суверенна държава и на най-високо място направихме комисия, с която да отхвърлим или потвърдим такива твърдения!“, категоричен беше Валентин Радев. Помолен да коментира възникналия дебат защо в обсега на работа на комисията не са включени и САЩ и защо не бъде обобщено като цяло влиянието на външни сили, народният представител от ГЕРБ отговори, че САЩ са ни стратегически партньори. „Не е ли намеса на САЩ във вътрешните ни работи това, че те щедро финансират определени медии и определени съдебни съсловия, съюзи, пътувания на съдии от ВСС, проекти на хора, които са били в изпълнителната власт, като ексминистъра на правосъдието Христо Иванов?“, попита Илиана Беновска, Валентин Радев отговори, че вероятно това е някаква намеса, но всъщност идеята на комисията, която между другото не е разследващ орган, е да се направят някакви критерии и продължи, че един от тези критерии може да бъде дали тези твърдения за намесата на САЩ влияят върху външнополитическата ориентация на България. „Това, което иска да направи г-н Рубин и ние го искаме, това е разликата, това, което иска Русия, ние не го искаме!“, категоричен беше Валентин Радев. Що се отнася до бъдещето на самата комисия, дали ще продължи да действа като подкомисия към някоя друга или самостоятелно, той обясни, че това тепърва ще се реши.

Валентин Радев категорично опроверга твърденията, че службите за сигурност не си вършат достатъчно добре работата, напротив, според него те работят много добре, просто не може ДАНС или разузнаването да говорят на глас по медиите. Те си имат своите канали и са направили необходимото. Народният представител от ГЕРБ обясни, че е имал срещи с началниците на въпросните служби.

„Има ли намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция със създаване на новата партия на Лютви Местан ДОСТ?“, попита водещата Илиана Беновска, Валентин Радев отговори, че ако има намеса, тя ще бъде посочена от комисията.

„С каква бързина може да се установи наистина дали има влияние на Русия и Турция, ерго и на другите държави, върху вътрешната политика на България? С каква бързина и с какво качество на достоверност може да се установи това?“, попита водещата Илиана Беновска, Валентин Радев отговори, че от създаването на комисията до момента са се случили различни събития, като даде пример с турския консул в Бургас, това означава, че  МВнР върши някаква работа, същото важи и за ДАНС и другите служби и добави: „С  каква бързина не мога да кажа, но всяка държава трява да защитава националната си сигурност и аз се надявам и вярвам, че те го правят!“.

Време ли е за единение на политиците около националните интереси на България? Оценката му за учението „Граница 2016“.

Валентин Радев беше категоричен, че в сложната ситуация, пред която е изправена България в момента, единение трябва да има. Той обаче подчерта, че си го представя като единение по политики. Народният представител даде пример за подобно единение с гласуването в парламента на промените в Закона за отбраната и въоръжениете сили, които дават възможност на армията да участва в охраната на границата. Тези промени са били подкрепени единодушно от всички, което показва единение по политики.

На въпроса трябвало ли е премиерът да разпорежда учението „Граница 2016“, или е било работа на министрите на отбраната и вътрешните работи да се заемат с това, Валентин Радев отговори, че не иска да дава оценки на двамата министри, но иска да подчертае, че подобни учения по принцип са били планирани. „Имаше си планове, аз съм говорил лично с началника на отбраната и той ми каза какви планове си правят помежду си, говорихме за командването – кой ще командва, кой ще координира, кой ще контролира, тези въпроси преди това на ниво двете министерства са били изчистени и премиерът вероятно е посочил мястото и датата“, обясни Валентин Радев. На въпроса съгласен ли е с президента, който е заявил, че няма нужда от КСНС по темата за бежанците, той отговори, че така е преценил държавният глава и добави: „Не виждам какво ще реши един КСНС, всичко, което се прави, ние го правим според мен по един добър начин!“. „Ето, Михаил Миков вчера каза, че ако Европа не се включи с дофинансиране, ние няма да се справим с удържането на една мигрантска вълна!“, отбеляза водещата Илиана Беновска, събеседникът й каза: „Аз му благодаря, защото те го чуват в Европа и това е добре за изпълнителната власт включително. Те трябва да помогнат и на нас, ако нещо се случи тук и дойдат повече от 5-6 хиляди мигранти, тогава ще трябват допълнителни средства и Европа трябва да даде знак и да помогне!“.

Ролята на вътрешния ред, икономиката и работещата съдебна система за националната сигурност.

„Част ли е от националната сигурност изборът на различни органи, които се грижат за икономическата хигиена на държавата? Предстои да се избират членове на КЗК, има горещи тълкувания как тя няма да работи ефективно?“, попита водещата Илиана Беновска, Валентин Радев изрази недоумението си от подобни твърдения, като изрази своето убеждение, че КЗК ще продължи да работи ефективно след смяната на част от своя състав. Той продължи, че наличието на стабилен ред, икономика и работеща съдебна система е важно за националната сигурност на държавата. Народният представител от ГЕРБ подчерта и важността на борбата срещу престъпността, като се съгласи, че битовата престъпност наистина е голям бич. „Чия е вината за битовата престъпност – А: на некадърните, неподготвени и нетренирани, отпуснали се, ояли се, окрали се полицаи, Б: от прекомерната численост на чиновническия състав, В: от липсата на комуникация между вътрешния министър и синдикалните организации или Г: от нечие друго влияние?“, попита водещата Илиана Беновска, Валентин Радев отговори, че що се отнася до синдикатите иска да каже, че в сряда предстои среща във Вътрешна комисия с министър Бъчварова и синдикатите. На въпроса доколко това ще бъде ефективно, народният представител от ГЕРБ посочи, че според него Румяна Бъчварова постъпва доста отговорно, тя идва на срещите със 7-8 души, така че да се получи отговор на какъвто и да е въпрос от страна на народните представители, колкото и да е специализиран. Той подчерта, че е останал с впечатлението, че минисър Бъчварова се е заела да прави реформа в МВР и има подкрепа отвътре. „Сега искахме да чуем и синдикатите, там има 5 или 6 синдиката, което мен, като офицер от Българската армия, ме притесняваше!“, заяви Валентин Радев и добави: „Ние контролираме, ще решим кои са прави, кои не са и ще дадем някакви препоръки!“. На въпроса ако има искания за още пари, ще препоръчат ли на правителството да увеличи бюджета, той отговори, че зависи за какво се искат средствата, ако е за охраната на границата, то и сега е записано, че тези средства се дават допълънително от бюджета на Министерството на отбраната.

Разногласията в Реформаторския блок и влиянията им върху стабилността на правителството.

„Стабилро и сигурно ли е управлението при наличието на вътрешни противоречия в Реформаторския блок, които се пренасят механично в коалицията ГЕРБ – Реформаторски блок и внасят атмосфера на недоверие на избирателя срещу цялото управление?“, попита водещата Илиана Беновска, Валентин Радев отговори: „Ние ги молихме да се единят, както Вие казвате, да знаем кого имаме насреща, те опозиция ли са, част от тях, или не са опозиция. Ако не се единят, ние постепенно търсим по-широко представителство!“. На въпроса дали министрите на здравеопазването и отбраната трябва да останат в правителството, ако техните партии не подпишат меморандума към коалиционното споразумение, народният представител от ГЕРБ отговори, че според нещо не би трябвало, но този въпрос трябва да бъде отправен към тях. „Ние сме ГЕРБ и това не ни харесва, това ни пречи, ние искаме да има стабилно мнозинство заедно с тях, както започнахме в началото, разбира се те си имат аргументи за какво го правят, но това не ни харесва!“, завърши Валентин Радев разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“.

 

< Назад