29.04.2015

Валентин Радев: Българите трябва да бъдат активни и предприемчиви, защото в момента държавата е готова да помага

Медия: „Радио К2”

Валентин Радев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по отбрана, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Изводите от КСНС, посветен на отбраната.

Валентин Радев заяви, че хубавата новина е, че въоръжените сили са във фокуса на общественото внимание. Поставени са били различни въпроси и това е дало възможност да се уеднаквят радличия, които са съществували. Било е решено, че наистина трябва да се постъпи по реда, който е указан в закона и е спазван през годините, първо да се приеме програма за развитие на въоръжените сили от парламента и след това да се приеме план за развитието на въоръжените сили от Министерски съвет. Едва след изготвянето на тези два документа може да се пристъпи към подписването на съответните инвестиционни договори. ”Какво означава реално за въоръжените сили това решение?”, попита водещата Клара Маринова, на което Валентин Радев отговори, че това означава, че ще се постъпи по правилата, тоест първо ще се направи преглед на въоръжените сили, за да се знае какви нужди има, и след това да изкристализират по естествен начин инвестиционните проекти. Втората точка от препоръките на КСНС показва, че ще бъдат изпълнявани ангажиментите, поети на срещата на високо равнище в Уелс през септември миналата година, а именно до 2024 година да се стремим да постигнем 2% от БВП за отбрана. Народният представител от ГЕРБ добави, че третата препоръка гласи, че модернизацията на армията ще се прави в съответствие с това, което е на въоръжение в НАТО. Трябва да се отиде към съвместима с натовските стандарти техника. „Решенията на КСНС дават ли перспективи пред българските въоръжени сили и ще доведат ли до тяхното укрепване?”, попита водещата Клара Маринова, на което събеседникът й отговори: „Ние, бившите военни, искаме повече пари за армията, вгледани сме в нашите проблеми и решаваме, че това е най-важното, но България има и други икономически нужди, има и други ресори, които имат нужда от пари и правителството трябва да направи така, че да развива всички тези области, като постави своите приоритети в определен период от време.”. Той добави, че усложнението на международната обстановка всява несигурност и политиците трябва да отговорят на нея. Попитат дали не е избързал президентът с обещанията, дадени в Уелс, продиктувани от служебния военен министър по това време, Валентин Радев отговори, че на първо място не може да се съгласи с твърдението, че обещанията в Уелс са продиктувани от служебния военен министър. В Уелс се е отишло с почти готови решения. На всички е станало ясно, че този праг от 2% от БВП е нещо добро и то е оптимално за всички държави. „Това не е било предложено нито от нашия президент, нито от който и да е друг президент, нашите представители там са се съгласи, след като са знаели националното виждане, съгласувано с основните политически партии.”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ.

Икономическата политика на правителството и развитието на четирите най-важни реформи – пенсионната, здравната, съдебната и образователната.

Валентин Радев подчерта, че трябва да сме дисциплинирани, защото виждаме какво става например в съседна Гърция. Той продължи, че има сериозно доверие във финансовия министър и ръководеното от него ведомство. „Това е като в едно семейство – с каквито средства разполагаме, това ще опитваме да харчим и ще бъдем дисциплинирани. Другото е популизъм!”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ. „Как обясняване на срещите с избирателите, че трябва да сме дисциплинирани и не трябва да харчим повече, отколкото изкарваме, защото това означава ниски пенсии и ниски доходи?”, попита водещата Клара Маринова, на което Валентин Радев отговори, че по време на срещите с избиратели заедно със своите колеги се опитва да ги убеди, че трябва да бъдат активни, да работят, защото има европейски средства. Хората трябва да бъдат предприемчиви, държавата е готова да помогне. „Българинът трябва да бъде активен, да не чака, така ще станем богати. Да работим добре за държавата си и тя ще работи за нас!”, категоричен беше заместник-председателят на Комисията по отбрана. „Кога ще се случат четири най-важни реформи – пенсионната, съдебната, здравната и образователната?”, попита водещата Клара Маринова, на което събеседникът й отговори, че нещата трябва да станат постепенно, не е хубаво процесите да се случват изведнъж, защото революциите на никого не са помогнали. „Големите неща се случват бавно, постъпателно, праволинейно и в добрата посока. Аз се старая да видя в добрите решения приемственост, наслагване, да направим една крачка, но тя да е в правилната посока, това е по-важното, а не някаква революция и някакъв завой, който не знаем дали е в правилната посока и накъде води. Аз гледам на тези процеси така и затова имам оптимизъм.”, завърши Валентин Радев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад