14.07.2016

Валентин Николов: НАТО правилно търси диалог с Русия за предотвратяване на бъдещи инциденти в Черно море

Медия: „Радио К2"

Валентин Николов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по енергетика, член на Комисията за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приемането на второ четене на Антикорупционния закон.

Валентин Николов обясни, че противоречията са по няколко точки, една от които са анонинмните сигнали. Това е така, защото у нас нравите са такива, че има опасност анонимните сигнали да се използват за саморазправа. Другият голям проблем е свързан с отнемането на имуществото, в законопроекта е заложена възможността за гражданска конфискация, но според някои депутати тук е заложена възможност за противоконституционност, защото по принцип всеки е невинен до доказването на виновност пред съд. Всички обаче са съгласни с това, че всички досегашни структури за борба с корупцията трябва да бъдат обединени в една, за да се получат по-добри резултати.

„Разбрах от Вашия колега Димитър Делчев, че ще се криптира образно казано името на този, който внася анонимния донос, така че всъщност да не е докрай анонимен, да си стои човек зад съответния сигнал, но за обществото да остане скрит, това е форма, която може да бъде приета, Вие от ГЕРБ съгласни ли сте?”, попита водещата Клара Маринова, Валентин Николов отговори, че човек стои с името си, но той е скрит до момента, в който не се потвърди, че сигналът е истина, в този случай вече може да се разкрие името, за да може потърпевшият да си потърси правата. „По-големият проблем е политически, тръгнеш да се кандидатираш мажоритарно някъде и в един момент започват да валят сигнали срещу теб и започват да ти запорират имущество да кажем и това се обявява в медиите, това е, което трябва да се избегне?”, обясни народният представител от ГЕРБ.

Законът за противодействие срещу тероризма.

На въпроса съдържа ли се ограничаване на права на гражданите във въпросния законопроект, Валентин Николов отговори, че държави, които изнасят демокрация, като САЩ, на базата на антитерористични поправки в техните закони са ограничили доста правата на гражданите и гражданите са съгласни с това ограничаване с цел тяхната сигурност. В САЩ обаче никога не е имало диктатура. Когато обаче в една страна е имало диктатура едно ограничаване на правата винаги ще предизвиква съмнения и асоциации с един минал период. Затова обществото трябва да постигне хармония в това колко иска да бъде сигурно и каква цена трябва да плати във връзка със своите свободи. „Този закон предизвиква точно такъв дебат и на базата на този дебат мисля, че ще постигнем съгласие на ограничаване в точно такива не дай си Боже периоди за България в които трябва да се ограничат нашите права временно!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

Помолен да коментира опасенията за даване на твърде големи правомощия на армията, Валентин Николов заяви, че войската вече няма репресивен характер, както е било по времето на комунизма. Освен това армия и полиция си сътрудничат и в охраната на границата и виждаме, че това сътрудничество е успешно.

Предложонието на ПФ за връщане на задължителната военна служба.

Валентин Николов изрази мнение, че по-голямата част от обществото подкрепя това предложение, защото от една страна има дисциплиниращ ефект върху младежите, от друга страна преди време на част от младежите, които не са завършвали средно образование, са намирали някаква квалификация в строителни войски. Лошото е, че страната ни не може да отдели финансовия ресурс, защото е скъпо удоволствие да има наборна служба.

Решенията на НАТО относно Черно море и позицията на България.

„Колко външни политики имаме в момента?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че в момента имаме две външни политики – ЕС и НАТО, другото са нюанси. Водещата обясни, че премиерът е говорил за демилитаризация на Черно море, докато президентът, външният и военният министър са склонни да поддържаме военно присъствие в Черно море и попита ПГ на ГЕРБ коя теза защитава, Валентин Николов отговори, че по-голямата част от хората биха искали Черно море да е мирна зона, проблемът е, че конфронтацията започва да расте. Той продължи, че всичко трябва да се случва в диалог и НАТО правилно търси диалог с Русия и превенция на бъдещи инциденти.

Сектор „Енергетика”.

Валентин Николов обясни, че що се отнася до газовия сектор, там се случват доста положителни неща, той се модернизира, подготвят се реверсивни връзки със съседни страни, които скоро ще се случат. Факт е обаче, че капацитетът на газопреносната ни мрежа не е достатъчно натоварен.

Що се отнася до бъдещето на проекта „Южен поток”, народният представител от ГЕРБ обясни, че ние като страна член на ЕС трябва да се съобразяваме с правилата, но те трябва да бъдат еднакви за всички, визирайки „Северен поток”. Той беше категоричен, че България се стреми да запази статута си на транзитираща страна. Ние се борим за гозовия си хъб и именно сделките с виртуални газови потоци доказват, че в страната ни може да се случва това разпределение на газови потоци. „Аз съм убеден, че в един момент ще дойде и руска тръба към България!”, категоричен беше Николов.

На въпроса какво се случва с атомната енергетика, Валентин Николов обясни, че на група специалисти от атомната електроцентрала е възложено да изготвят цялата пътека стъпка по стъпка за технологичното и документално изчистване на проблема АЕЦ „Белене”. Това е така, защото в момента дори и да решим да строим централата, ние нямаме ясна информация до какви етапи е стигнало строителството. Той продължи, че срещу сумата от малко над половин милиард евро ние ще получим активи, които по някакъв начин трябва да бъдат реализирани. Оборудването не може да стои без да се използва и затова търсим купувач, но ако това няма как да се случи, трябва да се търси вариант за реализация на проекта в България. „Вече се изказа мнението на г-н Добрев, който каза, че приватизация е добър вариант, аз съм съгласен, защото при приватизационна сделка се поставят условия за реализирането й, притеснява ме само времето за една приватизационна сделка, защото знаете, че всеки ден имаме лихви!”, завърши Валентин Николов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад