07.01.2021

В Пловдив Цвета Караянчева и представители на ГЕРБ почетоха Богоявление и Ботев

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева почете 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в Пловдив. Сред официалните гости бяха още общински съветници, кметове, представители на МГЕРБ.

Слово за делото и живота на великия българин произнесе доц. д-р Тодор Радев - Катедра "История и археология" към Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски", а водещ на церемонията бе Златко Павлов.

Пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. В ритуала участваха почетни формирования от Пловдивския гарнизон - Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци.

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева и официалните лица присъстваха в Пловдив на ритуала по благославяне на бойните знамена на Българската армия. Той бе извършен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай в двора на катедралния храм Успение Богородично.

"Отечески и вседушевно честитя на всички вас, на христолюбивите ни войни великият празник на Богоявлението.  Честит Йордановден! На Многая и Благая лета!   Бог да пази България и христолюбивото ни войнство в  благоденствие, мир , здраве и спасение. Амин!" – благослови Митрополит Николай.

Тържественият ритуал продължи с литийно шествие и хвърляне на Светия кръст в река Марица, от където бе изваден от 22-годишния Николай Пеев.

< Назад