11.10.2010

В парламента всеки дебне всеки

- Г-н Велчев, в петък се чу в кулоарите на парламента, че сте се сбили с депутата от РЗС Емил Василев. Вярно ли е и защо?

 

- Няма да коментирам слухове.

 

- И все пак?

 

- Със сигурност щяхте да разберете, ако съм се сбил с някого.

 

- Питам ви, защото имиджът на парламента съвсем ще се срине, ако се окаже, че освен безделници, както нарече депутатите премиерът Борисов, сега се окаже, че са и побойници?

 

- Мисля, че всички разбраха коя част от депутатите имаше предвид премиерът с определението "безделници".

 

- Той не конкретизира...

 

- Тези, които се наредиха накрая на парламентарните дебати за вота за автографи от него - БСП.

 

- Нещо сте охлабили дисциплината в парламентарната група на ГЕРБ. Шестима депутати отсъстваха от гласуването на вота на недоверие. Защо?

 

- Нали допускате, че все пак от 117 души е възможно да има и болни. Един-единствен колега бе с неуважителна причина, ако мога така да се изразя, защото закъсня с три минути за гласуването. Човекът беше много притеснен - попаднал в задръстване, независимо че е карал като бесен от Благоевград. Но това не е най-важното за вота, че да го правите на такъв въпрос.

 

- Кажете тогава кое е важното за вас?

 

- Хората видяха пълното безсилие на опозицията, въпреки че цял месец се чудиха и се подготвяха. Жалко, защото БСП и ДПС прибегнаха до най-силния инструмент на опозицията само и само да покажат, че ги има, че съществуват. Защото през останалото време никакви ги няма. Включително и тялом, защото редовно отсъстват от пленарната зала. И не стига, че те отсъстват, ами много често съвсем съзнателно се стремят и да провалят заседанията на Народното събрание.

 

- В какъв смисъл?

 

- Обърнете внимание колко често БСП и ДПС повтарят, че кворумът в залата е проблем на управляващите.

 

- Факт.

 

- Аз обаче като обикновен гражданин се питам, след като заплатите им идват от бюджета, а не от партийните централи, те по какъв начин оправдават възнагражденията си пред избирателите си. И този техен номер, който разиграват - като видят, че е на кантар кворумът, умишлено не гласуват, просто вече е жалък. Ако не го правят умишлено, то тогава е шизофрения - да виждаш три клавиша пред себе си и да не натиснеш нито един от тях.

 

- Ами къде са ви депутатите, нали горещо обещавахте да не кръшкат от пленарната зала?

 

- Вижте, има моменти, в които наши депутати се срещат с външни организации, правят се паралелно извънредни съвещания на парламентарните комисии, други са в командировка в чужбина и понякога се получава така, че няма необходимия кворум. Което пък е добре дошло за вас, медиите, да обявите, че парламентът е приключил работа предсрочно поради отсъствие на депутатите.

 

- За около година ГЕРБ смени трима министри на здравеопазването - това не е ли признание, че не се справяте в тази сфера?

 

- Това, че Борисов сменя министри, не е проблем. Аз като човек от бизнеса постъпвам по същия начин. Не броя колко души ще сменя, а искам да намеря правилния, най-компетентния за даденото място. Аз от здравеопазване не разбирам, но като всеки човек съм изпитал на собствения гръб и за сметка на здравето си неуредиците в него. Трябва здрав контрол, защото колкото повече се налива в него, толкова по-ожесточено е източването. Ето, майка ми е на 83 г. Малко нещо да я заболи и тя тича по доктори. Има болници, които само това чакат. Приемат я за три-четири дни, как я лекуват - не е ясно, но изписват лекарства, лечение, пътеки и т.н., за които тя дори не подозира, че е използвала.

 

- Опозицията иска отстраняването на председателката на парламента Цецка Цачева заради системно нарушаване на правилника. Последният случай е от деня на дебатите, когато допусна пренареждане на програмата, въпреки че по право бе ред на опозицията...

 

- Няма да я защитя г-жа Цачева само защото е част от ГЕРБ, а защото в нейно лице виждам перфектен председател на Народното събрание. Знаете ли колко е трудно да работи в обстановка, където едната част от колектива, защото в парламента би трябвало да сме колектив, се стреми да провали по всякакъв начин и чрез процедурни трикове заседанията. А тя трябва да направи тази система работеща. И то, при положение че ГЕРБ няма абсолютно мнозинство, няма тази сигурност, на която е разчитал Георги Пирински (в 40-ото народно събрание той бе шеф на парламента, бел. ред.), при управлението на тройната коалиция. Да се поставя сега въпросът, че Цачева не се справя с работата, е направо цинично. Притеснявам се, че тя е много емоционален човек, иска всичко да е както трябва. Тя работи под невероятен натиск и стрес.

 

- Ами вие от ГЕРБ я подлагате на стрес, карайки я да прокарва в зала решения на ръба на правилника...

 

- И кой го казва - БСП, и по-точно Мая Манолова тръгнала да изнася урок по морал, при положение че същата процедура с пренареждането се е състояла три пъти и в 40-ото народно събрание. И единия път това е станало точно по искане на Манолова. Срамота!

 

- Нали уж не бяхте като тях?

 

- Не сме. И няма и да бъдем. Ако допуснем, че има някаква вина, то тя не е на Цачева, а на ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. Това е решение на нашата група и тя като част от нас трябва да се съобразява с него. Не го е направила на своя глава. Съжалявам, че не бях в залата, за да я защитя. И тя не усети защитата на хората, които взеха това решение, макар и с нейно участие.

 

- Как оценявате поведението на неформалния ви партньор " Атака" в деня на дебатите?

 

- Вероятно с този въпрос целите да ни скарате с тях.

 

- Аз? Не.

 

- Принципно уважавам тяхната позиция, но не говоря в конкретния случай. Те искат да има стабилност в държавата и затова подкрепят ГЕРБ. Защото другата алтернатива вече я имахме - БСП и ДПС.

 

- Не ви ли е неудобно все пак от такъв партньор?

 

- Партньор, партньор... Това си е "Атака", те също си имат някаква програма за изпълнение и си я следват. Постъпват по този начин, защото една част от техните избиратели очакват точно това поведение. А и след толкова упреци, че са се обезличили с подкрепата си за ГЕРБ...

 

- И това ги оправдава?

 

- Разграничаваме се от такова поведение.

 

- Знаехте ли, че ще има такова изпълнение? (В деня на дебата за вота на недоверие Волен Сидеров остро разкритикува подкрепата за членство на Турция в ЕС от трибуната на парламента. Той и колегите му влязоха в залата облечени в черни тениски с надпис "Не на Турция в ЕС", бел. ред.)

 

- Не. Все пак благодарение на бързата реакция на г-жа Цачева и адекватната намеса стопира голям гаф, какъвто можеше да произтече от пускането на слайдове. (По обяснение на самия Сидеров прожекцията трябваше да покаже "трупове на деца, пеленачета, жени, възрастни хора, които са избивани от дядовците на Ердогановците", бел. ред.)

 

- "Атака" не крие желанието си да бъде с ГЕРБ на местните избори в коалиция. Ами ако случилото се е знак, че това ще е цената на подкрепата им?

 

- Не вярвам да поставят подобни условия. Впрочем нито веднъж досега не са го правили. Коалиция на ГЕРБ на местните избори няма да има.

 

- В кулоарите се говори, че ГЕРБ обмисля дали да не сложи джипиеси на служебните коли. Вярно ли е това?

 

- Това само БСП могат да го измислят и разпространяват. Както се казва - "страх лозе пази". Аз във фирмата си сложих на всички коли. Но тук си представям какъв вой ще настане в залата. Това е абсолютно немислимо, даже и на шега не бива да го казваме. Достатъчно дисциплиниращо се оказаха лимитите, които поставихме за ползване на служебните автомобили. Отделно съвсем скоро ще излязат резултатите от икономиите, които направихме в НС - разходите са паднали чувствително, над 30%. Ето, ние сме най-лесни за реформиране. Контролът между нас е много добър, всеки дебне всеки.

 

- Готвите промени в правилника за работа на Народното събрание Какви са те?

 

- Ще предложа официано да се разпише при всяко пряко предаване на работата на НС по БНТ и БНР БСП задължително да четат декларации. И ако няма декларация, да се санкционира групата им. Защото те и без това, като разберат, че ще ги дават по телевизията, направо пощуряват. Това е шега, разбира се. Една от идеите например е три седмици заседанията на парламента да са цял ден, а четвъртата да е за обиколка на избирателния район. Така ще се покачи КПД-то на депутатите.

< Назад