29.05.2018

Тома Биков в Перник: Ще предложим нов проект, а не рестарт на проекта АЕЦ „Белене“

В края на месеца премиерът Бойко Борисов  бъде на посещение в Русия, където ще води тежки преговори, свързани с над 3 млрд. лева, дадени от българските граждани  за атомна централа, която дори не е построена. Имаше идея оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Иран, но след като САЩ излязоха от ядреното споразумение с Иран, би било много наивно да вярваме, че в тази ситуация можем да продаваме реактори на страна, която е атакувана, заради ядрената си политика. Това заяви депутатът от ГЕРБ и политолог Тома Биков на среща-дискусия на тема „Предизвикателства пред българската вътрешна и  външна политика“ в Перник. Форумът се организира по инициатива на структурата на Старейшини ГЕРБ в Перник. Събитието беше уважено от кмета на община Перник и областен координатор на местната структура на партията Вяра Церовска, народният представител д-р Александър Александров, председателят на Жени ГЕРБ-Ирена Соколова и областният организационен секретар Владислав Караилиев.

Тома Биков категорично заяви, че проектът за АЕЦ „Белене“, който беше започнат от правителството на НДСВ, и чийто пик достигна при тройната коалиция, няма да бъде възстановен във вида му от 2008 година.

„Тогава бяха поети гаранции за банкови кредити. Бяха поети ангажименти за реакторите.  Бяха поети държавни ангажименти за изкупуване на тока от АЕЦ „Белене“, независимо от това каква ще бъде неговата цена. Това означава, че тези хора искаха да постоят тази атомна централа на всяка цена. Без значение колко ще струва. В момента ние няма да рестартираме проекта АЕЦ „Белене“ от 2008 г. Не поемаме банкови гаранции, не даваме повече пари, не поемаме ангажимент да изкупуваме тока. Имаме нов проект, не рестарт на проекта. Това ще  бъде казано в Москва“, каза още Биков.

„Печеленето на избори не е самоцел за нас. България я е имало преди ГЕРБ, вероятно ще я има и след ГЕРБ. Ние обаче успяхме да станем фактор на Балканите, благодарение на това, че имаме стабилна държава и днес можем да водим прагматична политика дори със страни като Русия“, сподели Тома Биков, който е член на Парламентарната комисия по културата и медиите и комисията за политиката на българите в чужбина. Той определи като голям успех това, че България успя да прокара в този много тежък дневен ред на Европа темата за Западните Балкани.

„България има стратегически интерес в ЕС заедно с нея да членуват най-малкото православните държави на Балканския полуостров. Тогава ще можем да защитаваме интересите си, както в рамките на ЕС, защото това са културно близки народи, така и по отношение  Русия и Турция. Защото искаме или не, ние се намираме в  средата на три цивилизации – европейската, руската и ислямската, чийто буфер към Европа е именно Турция – и когато тези три сили се сблъскват, това се случва именно на Балканите“, заяви депутатът от ГЕРБ и беше категоричен, че стратегическа цел на страната ни е да бъдат предотвратени заплахите от войни.

Биков поясни, че в Европа левите партии се отмиват и отминава времето на разлом по отношение линията комунизъм-антикомунизъм.

„Няма спор, че такъв в Европа повече няма да има. Дори и левите партии една по една се отричат от марксизма, включително и Българската социалистическа партия“, заяви народният представител и изрази мнение, че Европейските избори, ще бъдат показател за нивото на доверие, с което се ползва настоящата коалиционна формула. Той отбеляза, още че изборите за ЕП не бива да се подценяват.

В рамките на дискусията бяха обсъдени още актуални теми, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС, обща политика на сигурност и отбрана на Европейския съюз и изграждането на обща европейска идентичност.

Форумът беше открит от областният клубен ръководител на СГЕРБ-Перник Искра Златанова. Тя отбеляза, че през настоящата година политическия живот  в страната и извън нея е ознаменуван с множество изключителни събития, които поставят партията в епицентъра на Европа и Балканите, както по отношение на случващото се, така и по отношение на бъдещето ни в исторически план.

„Г-н Биков е един от онези депутати от ГЕРБ, които винаги обосновано, обективно, мотивирано и категорично отговаря на цялата палитра от безпочвени обвинения на опозицията,  защитавайки истината“, обоснова мотивите на структурата за среща с народния представител Искра Златанова.

< Назад