13.09.2017

Тома Биков: Не съм против субсидирането на селското стопанство, но преди да гo направим няма как да задължим веригите да продават български стоки

Медия: „Радио К2”

Относно основните приоритети през нови есенен политически сезон, Тома Биков обясни, че основните приоритети вече са се очертали. Това е антикорупционното законодателство. Най-важното нещо, може би, е приемането на бюджета за следващата година.

Тома Биков обясни, че Законът за местните данъци и такси е бил приет само на първо четене. Според него едно от важните неща е, че се приема таксата „смет” да се плаща на базата на производител на боклук. Народният представител обясни, че е логично да се приеме, че ако трима души живеят в един апартамент, те произвеждат повече боклук от един, независимо колко е голям апартаментът. „Отражението върху различните домакинства ще бъде различно. Там, където живеят по-малко хора, ще има намаление на таксата. От дебата стана ясно, че всички се обединяват около мнението, че има нужда от промяна. Критиките на опозицията по-скоро са технически, отколкото по цялостната концепция.“, отбеляза той.

 

На въпрос на водещата за отхвърлените предложения на БСП за промени в Закона за храните, Тома Биков отговори, че от ГЕРБ не са против подкрепата за българското производство. „От БСП обаче търсят резултата на грешното място. Не сме против субсидирането на селското стопанство, за да произвежда конкурентоспособни продукти, които да намират по-лесно място както в големите вериги, така и в малките магазини. Но преди да сме направили това не можем да задължим който и да било магазин да продава български стоки“, категоричен бе депутатът. Той напомни, че при някои продукти може да има и недостиг, защото никой не може да гарантира следващата година колко пилета ще бъдат произведени в България. „Ние може да задължим със закон големите вериги да продават български стоки, не не можем да ги задължим каква да бъде тяхната цена! Може да се окаже, че българските стоки в тези магазини в един момент ще се окажат с по-високи цени от другите!”, допълни Тома Биков

 

По темата с трудно постижимия консенсус в Народното събрание, Тома Биков заяви, че по всички теми няма как да има единство. По неща, които са определящи и стратегически за България,  трябва да се положат усилия да бъде постигнат консенсус. По този начин ще се гарантира дългосрочността на подобен тип приоритети. Народният представител подчерта, че в българската история такива консенсуси са постигани, като например членството на България в ЕС.

Във връзка с антикорупционното законодателство, депутатът изрази мнение, че въпросът за това кой да назначава председателя на антикорупционния орган е наистина важен, но едва ли е най-важният. Той защити предложението на ГЕРБ председателят да се назначава от Народното събрание с аргумента, че в законодателния орган все пак има опозиция, която може да изкаже своето мнение, докато в президентството такава няма. „Оставям настрана това, че предложението на БСП е на ръба на Конституцията. Защо само антикорупционната агенция, а не всички агенции?”, попита народният представител от ГЕРБ.  Тома Биков изрази мнение, че е по-добре БСП да направят своите предложения в рамките на законопроекта на ГЕРБ, защото в предложенията на опозицията има доста общи неща с тези в законопроекта на ГЕРБ.

„Дали Русия е главна опасност за България? Това изречение беше извадено малко от контекста. Не е казано, че Русия е главната опасност, а че Русия е дестабилизиращ фактор в региона. ГЕРБ демонстрира прагматично отношение към Русия и застъпва тезата, че двете страни трябва да имат прагматични отношения, като българският национален интерес е защитен“, подчерта народният представител.

Относно решението на Украйна да забрани на българското малцинство да изучава родния си език, депутатът от ГЕРБ бе категоричен, че България трябва да реагира, независимо дали през Народното събрание, дали през МВнР. „По отношение на Украйна ние имаме доста по-силни лостове, отколкото по отношение на Русия, защото Украйна иска да бъде член на ЕС в крайна сметка. Правата на българското малцинство не само в Украйна, но и навсякъде, където има българи, би трябвало да бъдат защитавани категорично от българската държава и тези хора да знаят, че тяхната родина стои зад тях във всеки един момент. Така че аз лично съм притеснен от подобни действия и се надявам Украйна да ги преразгледа!”, завърши Тома Биков

 

 

 

 

 

 

 

 

< Назад